Medaljregn över svenskarna på EYOF

Medaljer EYOF Samuel Jönsson (överst till vänster), Esther Sahlqvist (nederst till vänster), Karl Ottfalk (mitten) och William Trulsson (höger) tog medaljer under fredagens tävlingar i EYOF.

Fredagen bjöd på inte mindre än fyra medaljer, varav två guldmedaljer, under Europeiska ungdoms-OS, EYOF.

Under hela fredagen var det svenskar på arenan i Banská Bystrica där Europeiska Ungdomsolympiaden, EYOF, pågår för fullt. Redan igår blev det guldmedalj till släggkastaren Patricia Kamga och idag regnade det fler medaljer över de svenska ungdomarna.

På förmiddagen sprang Karl Ottfalk hem en ny guldmedalj till Sverige när han på ett självklart sätt vann loppet över 3000 meter. Han gick i mål på 8:23.80, drygt fyra trygga sekunder före tvåan.

– Karl gick upp i ledning från start och drog ifrån övriga halvvägs till en ohotad seger, säger en minst sagt nöjd lagledare, Dejan Mirkovic.

Bara en liten stund senare lyckades Esther Sahlqvist springa hem en silvermedalj på 100 meter häck på tiden 13.56. Den tiden innebär att Esther har sprungit sitt livs två snabbaste lopp under EYOF. Hon sprang semin på nya personliga rekordet 13:49.

– Esther sprang återigen under det tidigare PB:t och slog italienskan som var förhandsfavorit, men kroatiskan gjorde ett kanonlopp och persade mycket och vann överraskande, säger Dejan Mirkovic.

Vrålpers och silver för Samuel Jönsson

Under kvällspasset fortsatte svenskarna att ta hem medaljer. Samuel Jönsson slog till med ett fantastiskt lopp på 400 meter häck och fick en silvermedalj för besväret.

– Samuel vrålpersade med 52.95 och tog silver! Det var ett grymt lopp där han ledde långt in i loppet och kom till slut två hundradelar från guldet, berättar Dejan Mirkovic.

Ett av de svenska medaljhoppen var William Trulsson på 200 meter och visst höll han för trycket när det verkligen gällde.

– Han vann guld klart före tvåan! Han hade en mycket stark avslutande halva på loppet, sa en lycklig lagledare efter Williams lopp.

En bra tävling gjorde också Jacob Semb-Josefson i stavhoppet. Han var felfri över 4.50, vilket han aldrig varit tidigare, men sedan tog det tyvärr stopp. Jacob slutade på en fjärdeplats.

– VI bytte stav i de två sista försöken på 4.60 och gick inte riktigt igenom staven, berättar Dejan Mirkovic som också coachade Jacob under stavtävlingen.

Vill du veta mer om EYOF och resultaten på tävlingarna kan du läsa på resultatsidorna.

I morgon, lördag, väntar final för Wilma Ehrenborg på 1500 meter.