Annons

Michaela Meijer öppnar upp om sexuella övergrepp i barndomen

Michaela Meijer 8611 Michaela Meijer valde att berätta om övergreppen i ett Instagraminlägg.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Michaela Meijer utsattes under sin uppväxt för regelbundna sexuella övergrepp. Nu väljer stavhopparen att berätta om sina traumatiska upplevelser i syfte att kunna hjälpa andra som hamnar i samma situation. "Jag vill verkligen hylla Michaelas mod. Att hon går ut och berättar är viktigt och otroligt starkt", säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Annons

Efter en bilolycka sommaren 2021 har Michaela Meijer fått kämpa sig tillbaka. I vinter visade den svenska rekordhållaren från Örgryte IS att hon efter ett tungt 2022 är på väg tillbaka mot de högre höjderna. 

Michaela är en riktig fajter, men kampen för att komma tillbaka till den absoluta världstoppen är ingenting mot de fruktansvärda saker hon har behövt hantera i sitt privatliv. Under flera år i sin barndom blev Michaela Meijer våldtagen av en person som både hon och alla i hennes omgivning kände. 

I dag är Michaela 29 år och sedan övergreppen upphörde tog det över tio år innan hon på allvar kunde börja bearbeta sina svåra upplevelser. För ett och ett halvt år sedan polisanmälde hon förövaren, men han dog innan händelserna hann tas till domstol.

Nu väljer Michaela att berätta öppet om sina erfarenheter och hon gör det med stöd av Storasyster, en organisation som erbjuder stöd till dem som utsatts för sexuella övergrepp och arbetar stödjande och kunskapshöjande för ett jämställt samhälle fritt från sexuellt våld.

– När jag var liten blev jag våldtagen, det ordet är fortfarande jobbigt att använda, det känns som att det ordet tillhör dom som blivit attackerade en sen kväll på en mörk bakgata, men så var det inte för mig, men det ordet tillämpas också i mitt fall, på polisrapporten står det ’grov våldtäkt mot barn’, men det var ingen mörk gränd eller en okänd förövare, det var någon alla i min omgivning kände”, skriver hon i ett inlägg på Instagram.

Annons

Hon fortsätter:

– Jag bestämde mig där och då för att inte säga något, jag var rädd att jag skulle såra dom som stod mig nära, slå deras liv i spillror genom att berätta vad den här människan egentligen var när ingen annan var i närheten.

"Michaela är en krigare"

Michaela har valt att berätta för att andra som varit med om samma saker ska känna att de inte är ensamma och för att de ska veta att det finns stöd att få. Svensk Friidrotts förbundskapten Kajsa Bergqvist hyllar Michaela för att hon väljer att prata om sina hemska minnen och de sår hon får leva med resten av livet:

– Jag imponeras enormt av Michaelas mod. Att hon går ut och berättar är både viktigt och otroligt starkt. Hon är en krigare som reser sig ur en fruktansvärd situation och som nu också klarar av att berätta. Det finns så många som utsätts och det är jätteviktigt att vi vågar prata om det.

Annons

– Ingen människa ska behöva uppleva det Michaela har varit med om. Genom att hon berättar kan andra som utsätts känna ett stöd i att det inte ska vara så här, att det finns en väg ut och att det också finns människor och organisationer som kan hjälpa.

***

Här kan du se Michaelas inlägg på Instagram.

Här hittar du mer information om organisationen Storasyster.

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Albufeira Bilder
Träning, kunskapsutbyte och viktigt lagbygge i Albufeira

I helgen reste stora delar av det svenska friidrottslandslaget till Albufeira, Portugal för träningsläger. På programmet står massvis av träning, men även möten av olika slag. "Förhoppningen är att lägret skapar ett stort värde på flera olika plan",…

LÄS MER
Benke Karin NY
Benke och Karin basar över nytt PC i Malmö

Benke Blomkvist och Karin Olsson är inga nya namn inom Svensk Friidrott och de är nu tillbaka på förbundet i nya roller. Tillsammans har de under våren startat upp prestationscentrum sprint/häck i Malmö med målet att på ett bättre sätt kunna stötta b…

LÄS MER