Annons

Annons

Mondo avstår inomhus-EM – snart presenteras truppen

Armand Duplantis VM 2022 PRIORITERAR UTESÄSONGEN. Armand Duplantis huvudfokus ligger mycket tydligt på utomhussäsongen.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Armand Duplantis är en av fem svenskar som hade kunnat tävla på inomhus-EM i Turkiet men som väljer att avstå. ”Jag hade självfallet hoppats att han skulle åka med. Samtidigt har jag hundra procent förtroende för att han planerar rätt utifrån sina mål och sitt fokus att vara så bra som möjligt när det gäller som mest”, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Den 28 februari lyfter planet med merparten av den svenska truppen till inomhus-EM i Istanbul som avgörs den 2-5 mars. Senast nu på onsdag kommer Kajsa Bergqvist att presentera vilka aktiva som har tagits ut.

- Det blir ett starkt gäng på 15-18 aktiva, men alla detaljer är inte klara ännu. Vissa aktiva är på precis på gränsen att komma in på rankingen och där får man avvakta och se om det kommer återbud från andra nationer, säger Kajsa.

Fem som redan är klara på ranking har av olika skäl meddelat att de inte kommer till start på IEM: Armand Duplantis, Axelina Johansson, Joel Bengtsson, Yolanda Ngarambe och Jonas Glans.

"Hundra procent förtroende för att han planerar rätt"

- Jag har ända sedan december varit medveten om att inomhus-EM inte är högprioriterat för Armand. Han berättade redan då att hans huvudfokus ligger mycket tydligt på utomhussäsongen. Sedan lämnade han dörren lite på glänt, men nu har han alltså bestämt att han avstår, säger Kajsa.

- Jag hade självfallet hoppats att Mondo skulle åka med; han är vår allra största stjärna som gör stora avtryck var han än tävlar. Samtidigt har jag hundra procent förtroende för att han planerar rätt utifrån sina mål och sitt fokus att vara så bra som möjligt när det gäller som mest.

För Axelina Johansson och Joel Bengtsson, som båda pluggar och tävlar i USA, kommer inomhus-EM fel i tiden. NCAA-mästerskapen inomhus avgörs i Albuquerque den 10-11 mars. Yolanda Ngarambe och Jonas Glans har ännu inte tävlat inomhus i vinter och avstår för att satsa vidare mot andra utmaningar.

"Känner oss trygga"

Gällande säkerhetsläget för svenskar i Turkiet ligger UD kvar med samma rekommendationer som tidigare vilket innebär att Svenska Friidrottsförbundet fortsatt avser att deltaga på mästerskapet.

- Vi har en plan som vi känner oss trygga i, men hur den ser ut kommer vi självfallet inte diskutera externt. Givetvis håller vi fortsatt koll på säkerhetsläget och så länge inget förändras ser vi fram emot ett bra mästerskap och fina tävlingar, säger generalsekreterare Stefan Olsson.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Andreas Kramer 8805
Kramer OS-klar: "Klart jag siktar på final"

Med exakt 100 dagar kvar till OS-invigningen presenteras 800-meterslöparen Andreas Kramer som en av de uttagna till OS. Efter IVM-silvret i Glasgow tidigare i år och klarad kvaltid redan under fjolåret var uttagningen ett eventuellt inte så överraska…

LÄS MER