Annons

Annons

Mondo bjöd på nytt världsårsbästa i Ostrava

Armand Duplantis23 (1) Armand Duplantis förbättrade sitt eget världsårsbästa.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Bland stjärnorna på Golden Spike i Ostrava i Tjeckien var Armand Duplantis bland de starkast lysande. Han hoppade sin vana trogen över sex meter och gav oss ett nytt världsårsbästa på 6.12.

Golden Spike i tjeckiska Ostrava är en av tävlingarna som ingår i World Athletics Continental Tour och det var tre svenskar på plats under 2023 års upplaga, Mondo Duplantis och Michaela Meijer i stav och Simon Pettersson i diskus.

Armand Duplantis hade inför tävlingen sagt att han åtminstone ville förbättra arenarekordet som före kvällens tävling löd 5.93. Enligt Mondo förtjänade arenan ett rekord på åtminstone sex meter.

Det första steget mot ett nytt arenarekord gick lätt när Mondo seglade över 5.60. Bland hans motståndare kan nämnas norrmannen Lillefosse och Obiena från Filippinerna som båda två följde med Mondo upp mot högre höjder.

Även 5.80 klarade han utan problem, ett hopp som tog honom upp i ledning. Ledningen togs snabbt ifrån honom när australiensaren Kurtis Marschall tog 5.90 i första försöket, något inte Armand Duplantis klarade. I andra försöket gick det dock vägen, men det var en sammanbiten Mondo som klev av mattan.

Tre hoppare tog sig an sex meter: Obiena, Marschall och Duplantis. Mondo visade klass och tog höjden i första försöket och Městský Stadion fick sitt nya arenarekord. Det var en bedrift som varken Obiena eller Marschall kunde upprepa och det var åter svenskt i ledningen.

Sex meter blev för högt för Marschall som fick lämna tävlingen med reslutatet 5.90, nytt personligt rekord. Inte heller Obiena klarade och Mondo kunde notera en ny seger.

Men han var inte klar där utan lät ribban läggas upp på 6.12, som skulle innebära nytt världsårsbästa, en centimeter högre än hoppet han gjorde i Hengelo tidigare i juni. Och visst klarade han redan i första försöket och ett nytt världsårsbästa var ett faktum.

Nästa höjd blev 6.17 för Mondo som tyvärr rev i alla tre försök, men ett nytt världsårsbästa kunde läggas till handlingarna.

Michaela Meijer och Simon Pettersson har en bit kvar till superform

Michaela Meijer hade en lite mindre lyckad kväll i Ostrava när hon drog på sig två rivningar redan på 4.14. Hon stod sedan över 4.24 och tog 4.34 i tredje försöket. Men 4.44 blev för högt för henne och hon stannade på 4.34, sex centimeter under sitt årsbästa, på en fjärdeplats.

Simon Pettersson inledde sin tävling med ett ogiltigt kast och följde upp med ett kast på 62.34 i andra omgången. Det blev bara två godkända kast i tävlingen för Simon som slutade på 62.34 på en femteplats.

Alla resultat från tävlingen finns här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Oskar Edlund U23 EM
Sverige-bästa av Oskar igen!

Oskar Edlund har ännu en gång putsat sitt eget Sverige-bästa på 600 yards. I finalen i Lubbock, Texas, där Big 12 Indoor Track And Field Championships arrangeras, sprang Täbytalangen på 1:08.52.

LÄS MER