Annons

Mondo kröner säsongen med ett nytt världsrekord – 6.23

Armand Duplantis (35) Armand Duplantis avslutade en lång säsong med ett världsrekordhopp.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Det var ingen som kunde hota Armand Duplantis i Diamond League-finalens stavtävling. Mondo bjöd också publiken på något alldeles extra genom att höja sitt eget världsrekord till 6.23. Den andra finalsvensken, Daniel Ståhl, slutade trea i diskustävlingen.

Annons

Både Daniel Ståhl och Mondo Duplantis hade toppositioner inför Diamond League-finalen, men under söndagskvällen räknades inga tidigare tävlingar. Nu gällde det att vinna finalen för att ta hem titeln, pokalen Diamond Trophy och prispengarna.

Armand Mondo Duplantis har varit etta i alla DL-tävlingar i år, förutom missräkningen i Monaco den 21 juli då han kom fyra. Han var solklar etta inför finalen med 45 poäng. Tvåa och trea var amerikanerna Sam Kendricks och Christopher Nilsen som har 31 respektive 29 poäng.

Daniel Ståhl har tävlat i alla fyra DL-tävlingar i diskus och kommit tvåa i tre av dem, med Kristjan Ceh före sig. I den sista, i London 23 juli, lyckade han dock ta hem segern och Ceh fick nöja sig med en tredjeplats med Sam Mattis på andra plats. Under hela Diamond League-säsongen har Daniel lyckats få ihop 29 poäng mot Kristjan Cehs 30 och låg på en andraplats.

Mondo vann på nytt världsrekord

Armand Duplantis gick in i stavtävlingen på 5.62, en höjd han tog med en enorm marginal till ribban. Han stod sedan över 5.72 och klarade enkelt 5.82. Han var den enda som klarade 5.82 i första försöket och gick upp i ledning. Ernest John Obiena från Filippinerna klarade höjden i andra försöket och följde med Mondo upp till nästa höjd, som var 6.02 eftersom båda stod över 5.92. Men han var också den enda som gjorde det. Plötsligt hade största delen av startfältet rensats bort och endast Duplantis och Obiena återstod.

Annons

Mondo klarade sitt första försök på 6.02 med darr på ribban, medan Obiena rev sitt första försök. Obiena rev ut sig på 6.02 och Armand Duplantis var ensam kvar i tävlingen.

Sin vana trogen begärde han upp ribban på nya världsrekordhöjden 6.23. I VM-finalen 2022 slog han världsrekord på just den här arenan i Eugene, så han har redan visat att det går att hoppa högt här. Skulle han göra det igen? Svaret blev ja, och svaret kom redan i första försöket när han, med lätt darr på ribban, gled över den nya världsrekordshöjden 6.23. 

Mondo Duplantis tog hem sin tredje raka Diamond League-titel och det alltså med ett nytt världsrekord. Av SVT fick han frågan vilka tankar han har i huvudet så här direkt efter det nya världsrekordet:

– Det är inte så mycket tankar just nu om jag ska vara ärlig, Det är mest bara kaos i hjärnan. Det är svårt att förklara men det är en jättebra känsla. Nästan hela min familj var här så jag kan inte klaga, sa en rörd och lycklig Mondo.

Han fortsätter:

Annons

– Jag hade bra självförtroende och kände att jag hade en till bra tävling i kroppen. Jag kände under hela utomhussäsongen att jag var nära att ta 6.23, och att det faktiskt händer... ja, det är najs. 

Daniel Ståhl slutade trea i DL-finalen

Först ut av svenskarna under söndagskvällen var Daniel Ståhl som inledde kontrollerat med ett kast på 64.59 vilket placerade honom som tvåa bakom Matthew Denny från Australien. I andra omgången tog han över ledningen med ett kast på 67.13. Men den ledningen blev kortvarig och Kristjan Ceh tog över den i kastet efter Daniels, med 67.64. Daniel ökade i sitt tredje kast till 67.36 men puttades i fjärde omgången ner till tredje plats av Matthew Denny som kastade 67.37. Både Ståhl och Ceh kastade ogiltiga kast i fjärde omgången och inför femte låg Daniel kvar som trea.

I femte omgången flög Daniel Ståhls diskus förbi markeringen för Cehs ledarkast, men tyvärr var det ett övertramp och ett kryss till i protokollet och bara en chans kvar att förbättra sin position. Tyvärr klarade han inte det den här dagen i Eugene, utan han får nöja sig med en tredjeplats i Diamond League och Daniel Ståhl kan se tillbaka på en fantastisk säsong 2023.

– Jag njöt varje sekund där inne. Jag siktade på topp tre där inne och blev trea. Efter VM har jag varit mentalt trött och då gäller det bara att försöka vara hungrig resten av säsongen och göra bra tävlingar, säger Daniel Ståhl till SVT efter tävlingen.  

Vann gjorde överraskande Matthew Denny som i sista omgången slog australiensiskt nationsrekord, 68.43.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Fanny Roos 0632 (1)
Fanny Roos tillbaka över 19 meter i OS-genrepet

I Malmö gjorde flera av våra bästa kastare sina genrep inför OS i Paris. Fanny Roos satte årsbästa i kula när hon var över 19 meter två gånger om och i diskus gjorde Vanessa Kamga karriärens näst bästa tävling.

LÄS MER
Thobias Montler 1TW 7488
Thobias Montler tillbaka över åtta meter

Thobias Montler hade inte hoppat över åtta meter sedan VM-finalen i Budapest för snart ett år sedan. I italienska Celle Ligure visade han att OS-formen är i antågande när han vann tävlingen Meeting Arcobaleno på 8.01.

LÄS MER