Annons

Annons

Mondo nådde inte 6 meter i säsongspremiären i L.A.

Armand Duplantis, bild från Diamond League-galan i Stockholm. Armand Duplantis, arkivbild.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Det blev inget sexmetershopp för Mondo Duplantis i säsongsdebuten, utan han stannade på 5.91, samma höjd som Sam Kendricks. Men tävlingen i Los Angeles bjöd på ett världsrekord – i kulringen.

Så kom äntligen dagen som många i friidrottsvärlden har längtat efter – dagen då världens stavsuperstjärna Armand Duplantis klev in i årets utomhussäsong. Vad skulle hans form visa? Kunde vi få en hint om ytterligare en rekordsäsong?

Mondo stod över senare delen av inomhussäsongen till förmån för att kunna ladda extra inför utomhussäsongen. Säsongsdebuten ägde rum sent på lördagskvällen svensk tid, på USATF Los Angeles Grand Prix och han ställdes direkt mot tuffast möjliga motstånd. Den norske världsettan Sondre Guttormsen som hoppat 5.90 i år fanns på plats, liksom den amerikanska stavtrion KC Lightfoot, Christopher Nielsen och Sam Kendricks samt även legendaren Renaud Lavillenie.

Duplantis gick in i tävlingen på 5.61, en höjd han tog i första försöket med flera decimeter kvar till ribban. Samma sak gällde hans hopp över 5.81. Efter 5.81 var bara Mondo och Sam Kendricks kvar i tävlingen och båda två valde att stå över 5.86 och gå direkt på 5.91 som Mondo seglade över direkt. Även Kendricks tog höjden. Efter att både Kendricks och Mondo valt att stå över 5.96 var det dags för Mondos första tävlingshopp utomhus på en höjd över sex meter 2023.

Men på 6.01 tog det stopp och både Duplantis och Kendricks fick nöja sig med att få med sig resultatet 5.91 från Los Angeles. Men med färre rivningar gick Mondo segrande ur tävlingen.

Världsrekord av Ryan Crouser i kula

Kanske mer omtalat än till och med Mondos säsongsöppning var amerikanen Ryan Crousers nya mäktiga världsrekord i kula. Det nya världsrekordet lyder 23.56, en förbättring av hans gamla världsrekord från 2021 med 19 centimeter.

Redan nästa vecka kan du få se Armand Duplantis hoppa igen när han tävlar på WCT i Nederländska Hengelo.

Du hittar alla resultat från USATF Los Angeles Grand Prix här

Relaterade nyheter

K Höjd 777 9231
Maja Nilsson öppnade säsongen med 1.90

I Kenyas huvudstad Nairobi inledde Örgrytes Maja Nilsson sin höjdhoppssäsong med att klara 1.90. Svenskan slutade tvåa i tävlingen som ingår i World Athletics Continental Tour Gold.

LÄS MER
Armand Duplantis 8766
Världsrekord av Duplantis i Kina – 6.24

När Diamond League-säsongen startade rekordtidigt visade Armand Duplantis att han redan nu är i världsrekordform. Duplantis öppnade sin utomhussäsong med att klara 6.24, en höljning av det egna världsrekordet med en centimeter. Även Andreas Kramer st…

LÄS MER