Annons

Mondo nära nytt världsrekord i Ostrava

Armand Duplantis23 (1) Mondo var nära att återigen slå världsrekord.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Det var mycket nära att Armand Duplantis åter slog sitt eget världsrekord när han drog ner ribban, som låg på 6.25, med en knapp rivning på Golden Spike i tjeckiska Ostrava. Och både Samuel Pihlström och Andreas Kramer visade styrka på löparbanorna.

Annons

Golden Spike i tjeckiska Ostrava är en tävling på guldnivå i World Athletics Continental Tour och det var tre svenskar på plats under 2024 års upplaga, Armand Mondo Duplantis i stav, Andreas Kramer på 800 meter och Samuel Pihlström på 1500 meter.

Man kan lugnt säga att Upsala IF:s Mondo Duplantis var den största stjärnan i Ostrava den här dagen. Han ställdes mot andra starka stavhoppare som Ben Broeders från Belgien och Ernest John Obiena från Filippinerna och gick in i tävlingen med ett enkelt hopp över 5.62.

Redan på nästa höjd 5.72, som Duplantis stod över, började även de främsta i startfältet få problem, kanske på grund av de allt annat än optimala vindförhållandena som Ostrava bjöd på.  

Och medan alla andra rev ut sig i de besvärliga vindarna hoppade Mondo över 5.82, om än med darr på ribban efter att ha slagit i den lätt på vägen ner.

Ensam kvar i tävlingen, och med segern säkrad, la Mondo upp ribban på 6.00, en höjd han rev på vägen ner i första försöket. Inte heller på andra försöket lyckades han komma över ribban. I tredje däremot tog han sig över och fick en ring i protokollet, de svåra förhållandena till trots.

Annons

Ingen tävling med Armand Duplantis utan ett försök på ett nytt världsrekord. Efter att ha tagit sig över sex meter begärde han upp ribban på nya världsrekordhöjden 6.25.

Men idag var inte en dag för världsrekord. I första försöket avbröt Mondo hoppet mitt i. Inte heller andra försöket var lyckat. I det tredje försöket såg det länge ut att gå vägen, men han fick med sig ribban på vägen ner. En knapp rivning och återigen mycket stark hoppning från Armand Duplantis.

Kramer trea efter stark avslutning

Andreas Kramer från Ullevi startade på den tredje banan i sitt 800-meterslopp och la sig i mitten av fältet när löparna gick in på gemensam bana. På andra varvets bortre långsida stack den unge algeriern Djamel Sedjani iväg och fick ett stort försprång som han höll hela vägen in i mål på nya världsårsbästatiden 1:43.51, över två sekunder före tvåan, fransmannen Gabriel Tual.

Kramer kom sedvanligt starkt på de sista 200 meterna och krigade sig fram till en tredjeplats på tiden 1:45.85, dryga sekunden från hans årsbästatid från Diamond League i Xiamen.

Annons

Pihlström tiondelen från sitt PB

På herrarnas 1500 meter startade Hälle IF:s Samuel Pihlström kontrollerat och la sig långt bak i det 18 man starka fältet i loppets inledning. Där höll han sig tills det var ungefär 200 meter kvar då han la in en extra växel och tryckte på. Samuel kunde då plocka en hel del placeringar och gick till slut in på en åttondeplats på tiden 3:35.26, blott elva hundradelar över hans sprillans nya personliga rekord som han satte i Marseille för en vecka sedan.

Fredrico Riva från Italien vann på 3:33.53.

Alla resultat från Golden Spike i Ostrava hittar du här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter