Annons

Annons

Mondo vann den kalla, blöta och utdragna stavtävlingen på 6.05

Armand Duplantis, bild från Diamond League-galan i Stockholm. Armand Duplantis visade återigen vem som är världens bästa stavhoppare.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Skulle det bli en stavtävling under kvällens Diamond League eller skulle regnet sätta stopp för den? Och om den blev av, hur höga hopp kunde det bli? Som tur är finns Mondo Duplantis som visade att han kan hoppa över sex meter oavsett förutsättningar.

Det var inte självklart att stavhoppet med Armand Duplantis skulle kunna genomföras på grund av regnet. Men tävlingen sköts upp och när klockan passerat 19.10 hade regnet upphört och stavhopparna började göra sig redo. Och stora delar av publiken stannade kvar för att få se Mondo och de andra stavhopparna hoppa.

Efter över två timmar inne på arenan tog Armand Duplantis sin första höjd, 5.62 i första försöket.

Tävlingen gick vidare på 5.72 en höjd som Duplantis stod över, men som Obiena från Filippinerna, Broeders från Belgien och norske Lillefosse klarade och följde med Mondo upp till 5.82. Mondo gled då lätt över ribban medan motståndarna fick svårt att följa. I andra försöket klarade Obiena och blev den enda som hängde med Mondo upp till 5.95. Medan Obiena sprang igenom tog Mondo höjden med luft mellan sig och ribban.

Idag var 5.95 för högt för Obiena och när han rev för tredje gången var segern klar för Duplantis som lade upp ribban på 6.05.

Efter att ha flugit över ribban med rejält med luft mellan sig och ribban redan i första försöket eldade han i gång publiken för ett världsrekordförsök – 6.23.

– Gör som ni gjorde nyss, bara lite mer, sa han till den lyriska publiken.

I de två första försöken sprang han igenom efter att vinden bråkade lite med honom på ansatsbanan. Det tredje försöket blev ett riktigt försök, men det blev en rivning.

– Tack alla som kom och som stannade kvar, sa han till den tappra publiken.

Läs mer om tävlingen här.

På Friidrottsstatistik.se kan ni se statistik, resultat och information om aktiva.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Oskar Edlund U23 EM
Sverige-bästa av Oskar igen!

Oskar Edlund har ännu en gång putsat sitt eget Sverige-bästa på 600 yards. I finalen i Lubbock, Texas, där Big 12 Indoor Track And Field Championships arrangeras, sprang Täbytalangen på 1:08.52.

LÄS MER