Annons

Annons

Mondo visar storform inför Finnkampen – nära nytt världsrekord i Zürich

Armand Duplantis23 (5) Armand Duplantis tog åter en seger

Det var dubbelt svenskt på Diamond League i Zürich, Armand Duplantis i stavhopp och Andreas Almgren på 5000 meter. Och det blev seger och bra försök på världsrekordet för Mondo och tyvärr ett brutet lopp för Andreas. Nästa tävling för Mondo är Finnkampen i Stockholm.

Senast Armand Duplantis hoppade i Diamond League, 21 juli i Monaco, fick han nöja sig med en delad fjärdeplats bakom bland andra segrande amerikanen Christopher Nilsen. Då stannade Mondo på 5.72 och klagade över känningar i en baksida. Det här väckte en del nervositet hos många inför VM i Budapest, men väl där visade Mondo att baksidan var ok och att han fortfarande kunde hoppa över sex meter.

Till Zürich kom han som nybliven världsmästare och ordningen var återställd.

I startfältet hittade vi hela den fyrhövdade prispallen från VM, Guld-Mondo, silvermedaljören Ernest Obiena samt Christopher Nilsen och Kurtis Marschall som delade på bronset.

Duplantis gick in i tävlingen på 5.60 som han på sedvanligt sätt seglade över med rejäl marginal. Han stod över 5.75 och började hoppningen på 5.85 med ett helt misslyckat hopp som han avbröt mitt i. I andra försöket gick det bättre och en klarad höjd.

Men hoppet räckte inte till ledning eftersom både Sam Kendricks och KC Lightfoot var felfria över 5.85. Första hoppet på 5.95 blev viktigt eftersom de fyra övriga som var kvar i tävlingen hade rivit sina första försök. Men inte heller Mondo klarade i första, utan avbröt återigen hoppet och låg kvar på tredje plats. Däremot klarade han det andra försöket med marginal. 

Med sig upp på sex meter hade han Sam Kendricks som rev höjden i första försöket, vilket Duplantis inte gjorde. Han tog i stället ett järngrepp om segern genom att klara i första försöket. Det var den elfte tävlingen över sex meter för Mondo i år.

Sam Kendricks rev ut sig på höjden och Mondo var ensam kvar i tävlingen. Sin vana trogen satte han ribban på ny världsrekordhöjd, 6.23.

Första hoppet blev inte lyckat alls och Mondo avbröt hoppet. Det andra försöket var bättre, men blev tyvärr ytterligare en rivning. Det tredje försöket var det bästa, men även om det var nära blev det en rivning.

Armand Duplantis kunde lämna Zürich med ett skönt genrep inför Finnkampen i ryggen.

– Det kändes bra. Det var lite svårt för kroppen att vakna upp ordentligt. Det blir så efter ett VM. Men jag är överraskad över mina försök på 6.23. Det ger mig självförtroende och känns bra inför de tävlingar jag har kvar, sa en nöjd Armand Duplantis till SVT efter tävlingen.

På frågan om hur det är att gå från 6.00 till 6.23 på ett bräde sa han att han behövde göra den höjningen för att vakna:

– Jag ville vakna upp och ge mig själv lite energi på slutet. Och jag är ganska nöjd med mina försök. Det var närmare än jag trodde. 

Du kan se männens stavtävling på Finnkampen på söndag klockan 15.40.

Andreas Almgren började starkt men bröt

Många undrade nog om detta skulle bli kvällen då Andreas Almgren skulle få slå sitt eget svenska rekord och komma in under 13 minuter? I Diamond League-tävlingen i Florens den 2 juni såg det ut som att han skulle klara av att slå rekordet i över 4600 meter, men ett fall på sista varvet tog den möjligheten från honom. Skulle han få revansch i Zürich, både på fallet och på de två snöpliga hundradelarna som stod mellan honom och en plats i VM-finalen i Budapest? Svaret var tyvärr nej. 

Andreas Almgren valde att släppa i väg de snabbaste löparna och lägga sig en andragrupp i loppet för att kunna hitta rätt tempo för sin rekordsatsning. Efter den första kilometern låg Andreas längst fram i sin grupp och fick dra.

De första två kilometerna sprang Andreas på 5:13.7 och låg åtta i loppet. Upp emot tredje kilometern klättrade han en placering men hade hamnat ensam, mellan grupperna. Och efter det dröjde det inte länge förrän det kom upp DNF på Andreas Almgren, som alltså hade brutit loppet. Ingen revansch för Andreas den här gången.

– Jag fick en liten fotskada efter försöket på VM och vi kom överens om att testa och se hur det kändes här. Efter två tre varv började det komma rejält och med fyra varv kvar började jag nästan halta i steget. Nästa år är ett viktigt år och man vill inte börja med att vara borta en längre period. Det hade kunnat bli riktigt illa om jag hade fortsatt. Jag får lägga ner och se till att det läker, sa Andreas Almgren till SVT efter loppet. 

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Oskar Edlund U23 EM
Sverige-bästa av Oskar igen!

Oskar Edlund har ännu en gång putsat sitt eget Sverige-bästa på 600 yards. I finalen i Lubbock, Texas, där Big 12 Indoor Track And Field Championships arrangeras, sprang Täbytalangen på 1:08.52.

LÄS MER