Annons

Annons

Ngarambe världsfemma på 1 mile – och nytt pers för Hermansson

Yolanda Ngarambe23 Yolanda Ngarambe, arkivbild.

Natten till söndag sprang Yolanda Ngarambe 1 mile så snabbt att tiden ger henne en femteplats i årsstatistiken i världen. Och Hanna Hermansson slog sitt personliga rekord på 3000 meter. Här summerar vi en del av det som svenskar presterat utomlands de senaste dagarna.

Yolanda Ngarambe var mindre än sekunden från ett nytt svenskt rekord på 1 mile vid tävlingen Dr Sander Invitational i New York natten till söndag. Hon har själv det svenska rekordet på 1 mile som lyder 4:28.30, ett rekord hon satte 2019. Hennes tid i natt blev 4:29.21 och den tiden placerar henne som femma i världen i år. Det var även hennes tredje snabbaste mile-lopp i karriären.

Tiden var 22 hundradelar snabbare än tvåan Helen Schlachtenhaufen. Yolanda gick upp i ledningen efter halva loppet när haren klev av, och höll sedan ledningen hela vägen in i mål.

– Jag gick upp och tog över och så hörde jag min coach skrika ”Move!”, skrattar Yolanda i en intervju på Instagram.

Tureberglöparen Yolanda Ngarambe bor och tränar i USA och tävlar för Atlanta Track Club när hon är på den sidan Atlanten.

Alla resultat från tävlingen.

***

Men Yolanda är inte den enda som har presterat bra utanför Sveriges gränser under helgen.

Turebergs Hanna Hermansson sprang 3000 meter i Boston natten till söndag på sin nya personliga rekord-tid 9:03.44. Det gör henne till tvåa i årets Sverige-statistik bakom Tilda Månsson som på lördagen sprang på årsbästatiden 8:58.25 på Vinthundsvintern i Stockholm.

Alla resultat från tävlingen.

***

Fanny Roos gjorde sin säsongsdebut i franska Val-de-Reuil och tävlingen Meeting L’Eure. Och det hela slutade med en fjärdeplats för Fanny. Hon inledde sin kultävling med en stöt på 17.87. Och längre än så blev det inte den här söndagseftermiddagen. Fannys serie var jämn och stötarna höll sig mellan 17.30 och 17.87. Vann tävlingen gjorde kanadensiskan Sarah Mitton med 19.58 och andraplatsens Jessica Schilder från Nederländerna stötte även hon över 19 meter, närmare bestämt 19.32. Fannys 17.87 räckte till en fjärdeplats.

Alla resultat från tävlingen.

***

Bland alla mile-lopp i USA hittar vi också Täbys Vera Sjöberg och hennes lopp på samma tävling som Hanna Hermansson sprang 3000 meter. Där slog Vera sitt personliga rekord när hon gick i mål på 4:38.85.

***

I Seattle gjorde Örgrytes Wilma Nielsen årets första lopp och visst blev det en fin start på 2024! Wilma sprang 1 mile på en överlång bana och noterades för 4:37.87, den klart bästa tiden hon gjort på distansen. Resultat från tävlingen hittas här.   

***

I tävlingen Élan Meeting i Bratislava säsongsdebuterade även Malmö AI:s Kasper Kadestål på 400 meter och sprang hem ett nytt svenskt årsbästa på 47.95.

***

I franska Nantes fick höjdhopparen Ellen Ekholm från Ullevi FK till en bra tävling när hon klarade 1.85 och slutade som tvåa i tävlingen. Men höjden tar henne upp i topp i den svenska årsstatistiken.

Alla resultat från tävlingen i Meeting de Nantes hittar du här.

***

En annan som studsade upp i topp i den svenska årsstatistiken var Örgrytes Gabriel Wallmark som i Internationales Hallenmeeting i tyska Chemnitz hoppade 15.66 i tresteg.

Alla resultat från tävlingen.

***

På Ibiza sprang Ullevis Meraf Bahta under söndagen 10 kilometer väg och fick återigen en fin tid. Hon gick i mål på 32.11, vilket är hennes sjätte snabbaste lopp i karriären och bara fyra sekunder långsammare än hennes årsbästalopp i Valencia den 14 januari.

Alla resultat från tävlingen.

***

Hanna Lindholm från Högby IF slog till med ett nytt personligt rekord på halvmaran när hon gick i mål på 1:11:03 i spanska Sevilla på söndagen. Det var en sänkning av det personliga rekordet med 12 sekunder. 

 

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

K Höjd 777 9231
Maja Nilsson öppnade säsongen med 1.90

I Kenyas huvudstad Nairobi inledde Örgrytes Maja Nilsson sin höjdhoppssäsong med att klara 1.90. Svenskan slutade tvåa i tävlingen som ingår i World Athletics Continental Tour Gold.

LÄS MER