Annons

Nya monsterkast av Thea Löfman – "Jätteskönt formbesked"

Thea Löfman Bottnaryd 2024

FOTO: DECA TEXT&BILD

Thea Löfman vann Bottnarydskastets släggtävling och segerresultatet skrevs till 72.14, det längsta kastet någonsin av en svensk kvinna på svensk mark. "Ett jätteskönt formbesked, både inför SM och OS", säger Thea. Även tvåan Rebecka Hallerth kastade över 70 meter och i den manliga släggtävlingen fick vi se flera fina kast av segraren Ragnar Carlsson.

Annons

Den kvinnliga släggtävlingen på Bottnadrydskastet blev en häftig tillställning.

Segrade gjorde MAI:s jättetalang Thea Löfman som satte svenskt rekord med 72.20 i Jõhvi för exakt en månad sedan, ett rekord hon överträffade med 73.31 i Halle bara två dagar senare.

Efter lite sämre kastning på EM i Rom och Paavo Nurmi Games i Åbo var "Laxen" tillbaka i zonen lagom till Bottnarydskastet.

Öppningskastet mätte 65.38 och därefter kom hela 72.14 i den andra omgången. Kast nummer tre mätte 72.09. Sedan följde tre kast där tekniken inte riktigt hängde med viljan att kasta ännu längre.

72.14 är OS-klara Theas tredje längsta kast i karriären, det fjärde längsta någonsin av en svensk kvinna och det längsta som noterats i Sverige.

Annons

- Jag är jätteglad, men man vill ju alltid det lilla extra. Men jag är jättenöjd. Det var ändå ett tag sedan jag var över 72, så det var verkligen ett jätteskönt formbesked både inför SM och OS, säger Thea.

Spårvägens Rebecka Hallerth, som under en mycket kort tid var svensk rekordhållerska med 72.62 innan Thea återtog rekordet i samma tävling i Halle, slutade tvåa i Bottnaryd. Och även Rebecka var nu tillbaka som 70-meterskastare. I den fjärde omgången landade släggan efter 70.56 och kastet därefter mätte 70.12.

Trea i Bottnaryd blev IF Götas Sara Forssell som kastade 65.78.

Flera långa kast av Ragnar

Den manliga släggtävlingen vanns av Hässelbys Ragnar Carlsson som noterades för den fina serien 74.43 - 76.79 - X - 74.91 - 75.49 - 76.67.

Annons

Ragnar, som i slutet av april satte nytt personbästa med 77.57, har ännu inte presenterats som OS-klar av SOK. Nu har han både överträffat SOK:s nomineringsgräns 77.43 och landat ett antal kast inom det så kallade nomineringsspannet som i manlig slägga är lika med 76.25–77.42 (mer info om nomineringsgränserna).

Tvåa bakom Ragnar blev islänningen Hilmar Örn Jónsson som kastade 73.67 och trea slutade estländaren Adam Paul Kelly med 72.69. 

Här hittas alla resultat.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter