Annons

Annons

Nya regler gällande avancemang på medel- och långdistans

Andreas Almgren22 Andreas Almgren under EM i München 2022.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Nya regler tar bort möjligheten att gå vidare på tid från försök och semifinal på vissa distanser inom medel- och långdistanslöpning. Beslutet har fattats av World Athletics och kommer att gälla från och med i sommar. ”Det känns bra”, säger Andreas Almgren.

Från och med i sommar kommer man inte längre att kunna ta sig vidare på tid från försök och semifinal på 1500 meter, 3000 meter hinder och 5000 meter. Det har World Athletics Council beslutat och rapporterat i ett pressmeddelande. I de nya reglerna, som gäller i tävlingar sanktionerade av World Athletics från och med VM i Budapest, kommer ingen att gå vidare på tid, endast placering kommer att räknas.

Förändringen görs för att man ska komma ifrån den orättvisa som uppstår när löpare i senare heat kan springa taktiskt eftersom de vet vilken tid som behövs för att ta sig vidare, en fördel som det första heatet inte har.

– Spontant känns det bra. Det har ofta varit en väldigt stor fördel att vara i det sista heatet när man vet vilken tid som krävs för att gå vidare. Jag tror också att det blir mer underhållande lopp och att det blir mycket tydligare för publiken vad som gäller, säger Andreas Almgren, som kom fyra i fjolårets EM-final på 5000 meter i München.

Emil Danielsson som tävlar på 1500 och 5000 meter håller med:

– Jag tycker att det är en rättvis och tydlig lösning. Det tar bort lite av lotterimomentet som annars kan leda till både positiva och negativa utfall beroende på hur heaten utspelar sig, säger han. 

World Athletics Council beslutade även om ändrade regler när det gäller tilldelning av löparbanor och regler gällande stafettlöpning. Du kan läsa om alla beslut här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Oskar Edlund U23 EM
Sverige-bästa av Oskar igen!

Oskar Edlund har ännu en gång putsat sitt eget Sverige-bästa på 600 yards. I finalen i Lubbock, Texas, där Big 12 Indoor Track And Field Championships arrangeras, sprang Täbytalangen på 1:08.52.

LÄS MER