Annons

Annons

Nytt juniorrekord på 3000 meter för Jonathan Grahn

Jonathan Grahn TW66409 (1) Jonathan Grahn slaktade det svenska juniorrekordet.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Årets sista Continental Tour Gold avgjordes i Zagreb under söndagskvällen. Vi hade fyra svenskar på plats och två av dem sprang karriärens hittills bästa lopp. Jonathan Grahn krossade det svenska juniorrekordet på 3000 meter och Simon Sundström slog sitt personliga rekord på 3000 meter hinder.

Jonathan Grahn mötte starkt motstånd i loppet över 3000 meter och löste det med bravur. Han valde att lägga sig näst sist i klungan men avancerade allt eftersom i det snabba loppet. Med 800 meter kvar hade han klättrat rejält i fältet bestående av 18 deltagare och med bara sista varvet kvar låg han elva.

Jonathan behöll placeringen loppet igenom och korsade mållinjen som elva med en rejäl sänkning av det personliga rekordet, från tidigare 8:24.73 till nya 7:43.38.

Det var inte bara nytt personligt rekord, utan även nytt svenskt juniorrekord med nära 15 sekunder. Det gamla rekordet, 7:57.22 som innehades av Morgan Tollofsén från Dorotea IF, sattes för så länge sedan som 1988. Jonathans lopp under söndagskvällen var dessutom snuddande nära, endast 18 hundradelar från det, europeiska juniorrekordet och han går in som tvåa bland juniorer genom tiderna i Europa. 

– Jag är inte helt nöjd. Jag kände verkligen att jag hade det europeiska rekordet i mig, sa Jonathan Grahn till SVT Sport efter loppet. 

Starka prestationer på 3000 meter hinder

Även på 3000 meter hinder fick vi se ett snabbt lopp där många presterade på toppen av sin förmåga. I loppet hade vi Simon Sundström (i bild nedan) och Vidar Johansson som svenska deltagare. Vidar och Simon valde att lägga sig i tätklungan från start. Med 800 meter kvar av loppet låg de fyra och sexa i klungan som jagade tättrion.

Med sista varvet kvar hade topptrion skaffat sig en rejäl lucka och svenskarna gjorde vad de kunde för att täppa till den. Simon spurtade hem sig en fjärdeplats på det nya personliga rekordet 8:18.09 och Vidar en femteplats tätt efter på nya säsongsbästat 8:18.52.

Kramer trea i 800-metersloppet

I manliga 800 meter hade vi Andreas Kramer på startlinjen. Andreas öppnade starkt och lade sig som trea. In på sista varvet avancerade Andreas till en andraplats och kunde springa om motståndaren i kurvan. Andreas ledde på bortre lång men blev sedan omsprungen i sista kurvan och stumnade an aning på upploppet.

Med 100 meter kvar låg Andreas tvåa men blev omsprungen av ytterligare två man på vägen in mot mål. När de korsade mållinjen låg de tre man i bredd men han lyckades fälla sig till en tredjeplats och klockan stannade på 1:45.10.

Här hittar du alla resultat från Continental Tour Zagreb.

Relaterade nyheter