Annons

Annons

Offensiv Moa Granat tog EM-guld på 400 meter häck

GRANAT Moa 0814 Moa Granat var aldrig riktigt hotad i finalen på 400 meter häck.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Moa Granat från Vallentuna FK tog Sveriges fjärde guld på U20-EM i Jerusalem efter att ha öppnat stenhårt i finalen på 400 meter häck. Den offensiva öppningen belönade sig och hon tog hem segern på 56.58.

Vinden hade ökat något till det sista tävlingspasset på U20-EM i Jerusalem. Moa Granat som startade på bana sju var snabbt uppe löparen utanför henne. I motvinden på bortre långsidan tryckte hon på rejält och hade en klar ledning efter halva loppet.

Med upploppet kvar var hon fortfarande i tydlig ledning men ukrainskan Olha Mashanienkova och Stefania Uta från Rumänien närmade sig bakifrån. Stegen stämde till synes perfekt för Moa till de sista häckarna och även om hon tröttnade något på slutet höll hon undan till seger på 56.58. Resultatet är Moas näst snabbaste i karriären och hon imponerade i de svåra vindförhållandena. Mashanienkova tog silver på 56.83 och 15-åriga Uta knep bronset på 57.02, fyra tusendelar före Storbritanniens Emily Newnham.

– Det är helt otroligt, jag är så himla glad! Jag har verkligen velat det här och jag är så glad och stolt att det blev guld. Jag och Melwin pratade i går om att vi skulle ta varsin medalj och helst guld vilket det blev, säger en överlycklig Moa Granat.

Moa är den första svenska kvinnan att vinna 400 meter häck på ett U20-EM och efter att ha tagit silver för två år sedan i Tallinn adderade hon nu ett guld. Med fyra guld och ett silver så här långt in i mästerskapet gör Sverige sitt bästa U20-EM någonsin.

I finalen på 4x100 meter slutade de svenska tjejerna sexa på 45.92, en hundradel snabbare än vad de hade i försöksheatet. 

Amanda Olsson satte nytt personligt rekord med 50.20 när hon tog sig vidare från spjutkvalet. I finalen lyckades inte Amanda från Säffle FIK ta sig upp på samma längder utan slutade nia på 46.12. För att få göra alla sex kasten i finalen krävdes 46.39.

***

Se alla resultat här.

Här hittar du guiden till U20-EM där alla information du behöver finns. 

Relaterade nyheter

IVM 2024 Sajt
Truppen till inomhus-VM presenterad: "En stark trupp"

Nu är den svenska truppen till inomhus-VM i Glasgow klar. Totalt räknar förbundskapten Kajsa Bergqvist med elva aktiva, fem kvinnor och sex män. "Det är en stark trupp med flera aktiva som kan vara med och slåss om de främsta placeringarna", säger Ka…

LÄS MER
Friidrottskanalen (1)
Friidrottskanalen öppnar för säsongen 2024

I samband med att inomhussäsongen dragit igång på allvar rullar även Friidrottskanalens sändningar från tävlingarna igång. Här hittar du aktuella sändningar för den närmsta tiden.

LÄS MER