Annons

Annons

Perseus Karlström missade ny gångmedalj

Perseus KARLSTRÖM 1934 Perseus Karlström kunde inte försvara sin bronsmedalj på 35 kilometer från 2022.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Det blev ingen ny VM-medalj för Perseus Karlström på 35 kilometer gång. Silvermedaljören på 20 kilometer från i lördags slutade åtta i loppet som återigen vanns av spanjoren Alvaro Martin.

Männen och kvinnorna startade 35-kilometersloppet samtidigt där banan var en slinga på två kilometer med start och mål på Hjältarnas torg i centrala Budapest.

Xianghong Xe från Kina var aktiv i täten inledningsvis och Persues höll sig i tätklungan utan att vara framme och dra. Efter sju kilometer var det en grupp på 16 gångare som hade brutit sig loss från övriga där Perseus fanns med.

Nio kilometer in i loppet gick svensken upp och ökade tempot något. Den första milen passerades på 41:33. Perseus träningskamrat Evan Dunfee gick fram och höjde tempot ytterligare vilket gjorde att gruppen drogs ut.

Fransmannen Aurélien Quinion gjorde en utbrytning och hade efter tolv kilometer en ledning på tolv sekunder ned till Persues och de övriga gångarna i täten. Halvvägs in i loppet fick Perseus ett rött kort för bristande knästreckning, något som är ovanligt för svensken. Efter det röda kortet började han även att tappa på klungan.

Perseus såg ut att kunna ansluta till gruppen igen under en kort period men när tempot ökade fick svensken återigen släppa och var nere på 14:e plats. Han fortsatte att tappa tid och efter 26 kilometer var han minuten bakom ledaren Quinion med halvminuten upp till silver och brons.

Quinion fick sitt tredje röda kort och tappade ledingen samtidigt som guldmedaljören på 20 kilometer Alvaro Marti gick upp i ledning. Alvaro fick sällskap av Brian Daniel Pintado från Ecuador och Masatora Kawano från Japan som med tre kilometer kvar såg ut att göra upp om medaljerna.

På sista varvet satte Martin in guldstöten samtidigt som Pintado var tvungen att hålla igen för att inte dra på sig sitt tredje röda kort, japanen hade släppt några sekunder och låg på bronsplats.

Placeringarna stod sig in i mål och Alvaro Martin tog sitt andra guld under VM i Budapest med tiden 2:24:30. Perseus Karlström slutade åtta på 2:27:03, drygt två och en halv minut bakom segraren. För ett år sedan blev det brons på både 20 och 35 kilometer för Perseus som åker hem från Budapest med ett silver på den kortare distansen.

***

Se alla svenska hålltider och läs allt om mästerskapet i vår VM-guide.

Startlistor och resultat hittar ni här.

Relaterade nyheter

IVM 2024 Sajt
Truppen till inomhus-VM presenterad: "En stark trupp"

Nu är den svenska truppen till inomhus-VM i Glasgow klar. Totalt räknar förbundskapten Kajsa Bergqvist med elva aktiva, fem kvinnor och sex män. "Det är en stark trupp med flera aktiva som kan vara med och slåss om de främsta placeringarna", säger Ka…

LÄS MER
Friidrottskanalen (1)
Friidrottskanalen öppnar för säsongen 2024

I samband med att inomhussäsongen dragit igång på allvar rullar även Friidrottskanalens sändningar från tävlingarna igång. Här hittar du aktuella sändningar för den närmsta tiden.

LÄS MER