Plats 10 till 4 på listan över Årets friidrottare 2023

FIG 2024

Resan fram till vem som blir Årets friidrottare har börjat. Nu kan vi avslöja vilka som finns på platserna tio till fyra på listan över årets bästa svenska friidrottare. Vilka som finns på topp tre presenteras på Atea Friidrottsgalan den 23 januari.

Det har blivit dags att presentera den första delen av friidrottens tiobästalista, platserna tio till fyra. På Atea Friidrottsgalan kommer de sista tre namnen att presenteras, inklusive vem som blir utsedd till Årets friidrottare.

Tiobästalistan ligger till grund för utmärkelsen Årets friidrottare och underlaget tas varje år fram av A Lennart Julin. Listan fyllde i fjol 50 år och då var det Armand Duplantis som tog hem titeln.

För att komma med på listan ska man under just detta år visat internationell konkurrenskraft på seniornivå. Insatser från internationella mästerskap och andra storinternationella tävlingar väger tyngst när rangordningen görs.

Årets friidrottare och tiobästalistan gäller bara de grenar som finns med på World Athletics officiella mästerskapsprogram.

Plats 10 – Simon Sundström

Debutant på listan.

Personligt rekord i försöken på både VM och inomhus-EM gav final på båda mästerskapen. På VM blev han därmed vår andre globale hinderfinalist de senaste 47 åren.

Plats 9 – Andreas Almgren

Tredje året på listan.

Retfulla två hundradelar från final i det tuffaste 5 000-heatet på VM. Briljanta nya svenska rekord på 1500 och 3000 meter vid Diamond League-galor.

Plats 8 Henrik Larsson

Svenska rekord på både 60 meter inne och 100 meter ute. På inomhus-EM tog han brons på 60 meter och var bara fem hundradelar från guld. På VM var Henrik den förste svenske man på 87 år att nå en global semifinal på 100 meter.

Plats 7 – Fanny Roos

Femte året på listan.

Tog en bronsmedalj på inomhus-EM. På VM var hon bara 16 centimeter och två placeringar från final.

Plats 6 – Axelina Johansson

Topp-8 i världen statistiskt både ute och inne med nya svenska rekord. Hon vann USA:s collegemästerskap i tuff konkurrens. Axelina var endast två centimeter från VM-final trots två månaders skadeuppehåll inför mästerskapet.

Plats 5 – Andreas Kramer

Slog till med årsbästa i semifinalen på VM blott 34 hundradelar från final. Han kom femma på inomhus-EM och segrade i A-finalen på lag-EM. Andreas stod även för en serie starka galainsatser i tuff internationell konkurrens både utomhus och inomhus.

Plats 4 Thobias Montler

Sjätte året på listan.

Kom på sjätte plats på VM i Budapest och tog silver på inomhus-EM. Båda gångerna tack vare säsongens bästa hoppning när det gällde som mest.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Arne Friidrottsgalan
Friidrottsgalans hederspris till Arne Ljungqvist

Applåderna och jublet ville aldrig tystna när Arne Ljungqvist tilldelades Friidrottsgalans hederspris, en utmärkelse som bara delats ut tre gånger tidigare. "Ljungqvists envetna arbete mot doping har gett honom ett erkännande över hela vårt jordklot"…

Berns salonger är platsen för årets upplaga av Atea Friidrottsgalan där priser delas ut till Friidrottssveriges största stjärnor. Här kan du läsa om vilka som tog hem utmärkelserna för bland annat Årets prestation i landslaget och Finnkampen och äve…