Annons

Rekorden duggade tätt under veteran-SM i Göteborg

Veteran Sm Starten går för ett av heaten på 10 000 meter.

I helgen som gick avgjordes veteran-SM i Göteborg, staden som nästa år står värd för veteran-VM. Och det blev en hel rad fina resultat, bland annat flera nordiska och svenska rekord.

Annons

Veteran-SM avgjordes i helgen på anrika Slottsskogsvallen i Göteborg. 1768 starter fördelade på 665 aktiva genomfördes under tre mycket intensiva dagar. En tredjedel av deltagarna i år utgjordes av kvinnor. Vädret var på arrangörens sida med uppehåll hela helgen och de första dropparna föll först när grindarna låstes på söndagskvällen.

Veteran i friidrottssammanhang blir man vid 35 års ålder och man kämpar sedan om medaljerna i femårsklasser individuellt. 23 svenska rekord sattes under helgen. Sex av dessa var nordiskt rekord och de levererades av några av våra absolut främsta veteraner. Gunnel Tolfes, Turebergs FK, K65 stod för två av dem. Ett på 400 meter med tiden 1.10.49 och ett på 800 meter med tiden 2.49.90. Karin Wåhlstedt Järvsö IF, K60 fick också med sig två varav ett på 1500 meter med tiden 5.25.20 och ett på 800 meter med 2.36.94. Annica Sandström, Spårvägens FK satte sitt nordiska rekord i tresteg i K55 med 10.35 och Bo Persson, Almby IK, M75 satte nordiskt rekord på 10 000 meter med otroligt fina 41.56.53.
Tävlingarnas äldsta deltagare återfanns i 90-årsklasserna, där Gerd Magnusson, Ullevi FK:s debutant, gjorde sitt livs första tävling och utav bara farten satte svenskt rekord i kula med 4.69. David Bennedahl, IFK Sala ställde upp i alla kastgrenar och fick sitt bästa resultat i spjut där det blev svenskt rekord på 20.73 och det alltså i M90.
En stor ökning av deltagare på längre distanser
De längre distanserna lockade i år 25 procent fler deltagare än i det hittills största VSM:et, vilket för övrigt gick i Huddinge 2019. Sammanlagt närmare 200 startande genomförde nu 5000 m på fredagkvällen respektive 10000 meter på söndagseftermiddagen.Även en ökning av stafettlag noterades med arton olika lag som sprang Svensk stafett. Stafetterna genomförs med tre femtonårsklasser i stället för femårsklasser, vilket har medfört att flera klubbar får ihop lag.  Annars är det kastgrenarna som lockar flest aktiva i de här veteransammanhangen. 
Föreningstävlingen vanns återigen stort av Spårvägens FK, som har en bred och föredömlig veteranverksamhet i sin klubb. Därmed stannar vandringspokalen kvar i huvudstaden. Man kan notera att flera klubbar i Göteborg och dess närhet klättrar på listan, vilket säkerligen har att göra med intresset för att delta i veteran-VM som avgörs under andra halvan av augusti nästa år, i just Göteborg.
Årets VSM hade för första gången dopingkontrollanter på plats och ett antal aktiva fick lämna dopingprov, allt enligt devisen Tillsammans, mot doping.
Resultat från  SM-helgen finns här.

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Veteraner Promo
Anmäl dig till veteran-VM i Göteborg senast 4 juni

Det är ett stort intresse för veteran-VM som äger rum i Göteborg 13-25 augusti. Bland anmälda deltagare hittar vi allt från motionärer till elit, precis som det ska vara. Alla deltar utefter sin egen förmåga och ambitionsnivå vilket kan vara allt frå…

LÄS MER