Rekordhållaren segrade utan problem – Sennström tvåa

Sylvia Medugu Rekordhållaren på TCS Lidingöloppet 30, Sylvia Medugu, vann årets upplaga utan några större problem.

Sylvia Medugu från Kenya var först in i mål på TCS Lidingöloppet 30 och tog därmed sin femte titel i Lidingöloppssammanhang. Linnéa Sennström blev bästa svensk.

Hälles debutant, Samrawit Mengsteab, såg pigg ut i starten av lördagens 30 km. Efter drygt 5.5 kilometer sprungna låg hon i täten, ungefär sex sekunder före Kenyas rekordhållare från 2019 på banan, Sylvia Medugu. 53 sekunder bakom Mengsteab, på en tredje plats, placerade sig Hässelbys Linnéa Sennström.

Medugu lade snabbt i en extra växel och var efter 7 kilometer förbi Mengsteab. Hällelöparen skulle dock inte lämna en alltför stor lucka, då hon vid 15 km endast var fem sekunder efter och vid 20.6 km tretton sekunder efter – vilket inte är omöjligt att hämta upp. Men så blev det inte! Sylvia Medugu höll ifrån utan problem och sprang in i mål på tiden 1:55:03.

Fin upphämtning av Sennström

Det blev tillslut väldigt tufft för debuterande Samrawit. I Karins backe, med 1.5 km kvar, hade hon använt upp det mesta av sina krafter, och började därför att promenera upp. Efter några sekunder började hon jogga igen, men tempot var inte högt och Sennström närmade sig däför för varje sekund som gick. Linnéa passerade i loppets slutskede och sprang in i mål som tvåa och bästa svensk på tiden 1:57:52. Samrawit kom slutligen trea på 1:58:13.

Resultat: K 30 km