Annons

Rekordkross av Almgren – "Kände mig stark!"

Andreas Almgren 7791 Andreas Almgren (arkivbild).

Svenskt rekord på halvmaraton med nästan två minuter och tvåa i Europa genom tiderna – Andreas Almgrens satsning på längre distanser är inget annat än en succé. ”Jag är i väldigt bra form så jag ville gå under 60 minuter”, säger Andreas Almgren.

Annons

Andreas Almgrens nya satsning på längre distanser betalar sig. Efter att ha slagit svenskt rekord på 10 kilometer väg i mitten av januari krossade han på söndagsmorgonen det svenska rekordet på Barcelona halvmaraton när han gick in som tvåa, på tiden 59.23. Det är en sänkning av det svenska rekordet med hela en minut och 54 sekunder. Det är dessutom bara tio sekunder från Europarekordet och Andreas Almgren går in som tvåa i Europa genom tiderna.

– Jag trodde kanske inte att jag skulle sänka rekordet med nästan två minuter, men jag kände att jag är i väldigt bra form, så jag ville gå under 60 minuter. Jag startade ännu lite snabbare och kände mig stark, så jag tänkte att jag fortsätter så får vi se hur det går, säger en leende Andreas Almgren.

Han fortsätter:

– Jag hade en bra känsla hela loppet och det är alltid kul att kunna avsluta starkt. Det var väldigt blåsigt men jag sprang smart och hanterade det bra. 

Debut på distansen

Annons

Andreas, som debuterade på distansen i Barcelona, höll sig långt fram i fältet under hela loppet, och hade kraft nog att ta flera placeringar på slutet, trots besvärliga vindförhållanden. Efter nio kilometer låg han längst bak i tätklungan och därifrån började han ta placering efter placering. Med en kilometer kvar satte han in en långspurt som så när tog honom upp till segern.

En mycket lycklig Andreas Almgren gick till slut i mål som tvåa, endast två sekunder bakom Kibiwott Kandie från Kenya. I målområdet fick han en svensk flagga att fira med och blev fotograferad tillsammans med loppsegraren och trean Roncer Kipkorir Konga, även han från Kenya.

Med två kanonlopp på väglopp över längre distanser undrar man ju vad planen är för resten av året. Andreas Almgren lovar att det kommer att bli lite av varje, men vi har definitivt inte sett det sista banloppet av honom. 

– Det kommer förhoppningsvis att blir en bra kombination av distanser från 1500 till 10000 meter i sommar. Samtidigt känner jag att jag att jag mycket att hämta på de längre sträckorna. 

Topp 3 Barcelona halvmaraton

Annons

Män

 

 

1

Kibiwott Kandie

Annons

59.21

2

Andreas Almgren

59.23

3

Annons

Roncer Kipkorir Konga

59.28

 

Kvinnor

 

Annons

 

1

Joyciline Jekosgei

1:04:28

2

Annons

Senebre Teferi

1:04:40

3

Gladys Chepkirui

1:06:34 

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter