Russom vann stenhård spurt – Mengsteab i en klass för sig

10000M

På herrarnas 10 000 meter blev Hässelbys Samuel Russom svensk mästare efter en galen spurtstrid där blott 27 hundradelar skiljde ettan från trean. Mästarinnan på samma distans, Hälles Samrawit Mengsteab, sprang själv nästan hela loppet.

Herrarnas 10 000 i Borås blev ett mycket händelserikt lopp där Hälle IF:s Mustafa Mohamed gjorde ett antal ryck och där även Hässelbys John Kingstedt testade att dra hårt lite senare i händelseutvecklingen.

När klockan ringde var det dock fem andra löpare som skulle göra upp om medaljerna; Omar Nuur, IFK Växjö, Samuel Russom, Hässelby SK, Mohammad Reza, Spårvägen, Olle Ahlberg, Hälle IF och Jonas Leandersson, IF Göta låg i en samlad klunga.

Efter ett högdramatiskt slutvarv segrade till slut Samuel Russom som gick i mål på 29:28.39, silvret gick till Olle Ahlberg på 29:28.58 och bronset till Jonas Leandersson, 29:28.66. Tvåa över mållinjen var Mohammad Reza, men han blev senare diskad.

- Jag är egentligen tränad för att springa under 29, men i dag sprang jag för medalj och för att vinna för Hässelby, sa Russom efter loppet.

Överlägsen seger för Mengsteab

Efter herrarnas svängiga 10 000 följde damloppet över samma distans och där tog guldmedaljören kommandot ganska omgående.

Bara efter ett par varv skruvade Hälle IF:s Samrawit Mengsteab upp tempot. Sävedalens Anastasia Denisova försökte följa men efter ytterligare några hundra meter var Samrawit ensam.

- Inför loppet tänkte jag att det var blåsigt och att jag bara skulle hålla jämna steg med de övriga, att jag inte skulle våga dra. Men sedan kändes det lätt och jag tänkte att jag skulle prova att dra. Och då gjorde jag det, sa Samrawit som gick i mål på tiden 33:55.17.

- Jag är nöjd med tiden med tanke på hur loppet blev. Det var första gången jag drog själv så här. Men det viktigaste var segern och guldet.

Bakom Samrawit persade samtliga löpare som fullföljde loppet. Silvret gick till Anastasia Denisova som noterades för 34:15.13 medan bronsmedaljören Charlotte Andersson, IFK Umeå, gick i mål på 34:40.91.