Så gick det för friidrottarna i Para-SM och Paralympics

Gunilla och Viktoria

I Borås tog Gunilla Wallengren sin 80:e SM-medalj och i Tokyo var tre svenska friidrottare på plats för att fajtas om medaljerna i Paralympics.

Sedan några år tillbaka har SM i parafriidrott varit en del av programmet i Friidrotts-SM och så var det även i år. Totalt var det ca 35 aktiva som var på plats för att tävla om årets medaljer, tyvärr saknades några av våra storstjärnor som tävlat vid Paralympics i Tokyo. Tävlingarna avgjordes under lördagen och söndagen och kunde även följa vissa lopp på SVT. På plats fanns Niklas Almers, paralympisk sprinter, som inte fått till det senaste året för att kvalificera sig till Paralympics i år. Niklas som tävlar i klassen T35 tog hem guld på 100m och 200m.

En annan som fanns med och har flera paralympiska spel bakom sig är Gunilla Wallengren. Gunilla, som tävlar i T54 klassen (R2), hade inför SM i Borås 78 SM-medaljer i sin samling och var på jakt efter två nya. Normalt tävlar Gunilla i medeldistans, mellan 1500-5000m men under helgen var det 100 och 200m som gällde. Under helgen så blev både den 79:e och den 80:e medaljen verklighet. Efter bedriften sa hon till Sporten P4 Väst: ”Jag tog hem mitt första SM-guld 1995, så det här visar ju att man fortfarande håller rätt nivå”.

Övriga resultat från SM i parafriidrott hittar ni HÄR

Paralympics i Tokyo

I längdhoppet vid SM i Borås saknades våra främsta parafriidrottare som var uttagna att tävla vid Paralympics i Tokyo. Den 27:e tävlade Viktoria Karlsson (T11, synnedsättning) i längdhoppet och placerade sig på en fin sjätte plats med ett sjätte hopp som mätte 4,55m. Efteråt var hon besviken och hade hoppats på att kunna hoppa längre.

Den 30:e hoppade Tobias Jonsson och Olof Rydberg längd i klassen T12, där den ena gjorde sitt tredje Paralympics medan den andra debuterade. Tobias, som tränar och tävlar för IK Orient, hade siktet inställt på medalj. Den tidigare VM- och EM-tvåan räckte tyvärr inte till för att slåss om medaljerna utan slutade på en sjätteplats med ett hopp på 6,50m. Debutanten Olof Rydberg, hemmahörande i Örgryte IS, gjorde en stabil hoppning som resulterade i en sjunde plats, 25 centimeter bakom Tobias.

/Daniel Cortobius

Lina Hedberg Sajt
Lina Hedberg satsar mot Virtus-EM på hemmaplan i Uppsala

I sommar mellan den 12-16 juni genomförs för första gången ett internationellt mästerskap i Sverige för personer med funktionsnedsättning - Virtus-EM. Synkat med detta mästerskap genomförs även USM i Parafridrot samt ett Barn- och ungdomsläger, allt…