Annons

Annons

Samuel Tsegay och Carolina Wikström höll för favorittrycket – SM-guld på maraton

Carolina Wikstrom23 Carolina Wikström tar hem SM-guldet i maraton 2023.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Det blev SM-guld i maraton till två av förhandsfavoriterna när Samuel Tsegay och Carolina Wikström vann SM-tävlingen på Stockholm Marathon. När det gällde totalsegern handlade dock allt om Etiopien, både på herr- och damsidan.

Årets Stockholm Marathon gick längs en ny bansträckning med bland annat en ny utmanande kilometerlång uppförsbacke. Backen börjar på Guldbron och går via Slussen upp längs Katarinavägen på Södermalm. Det är inte en brant backe, men kan vara nog så kämpig eftersom löparna kommer dit efter att ha sprungit mer än halva distansen. Frågan var om det var den nya backen eller någon annan del av banan som skulle bli avgörande.

Stockholm Marathon är även SM i maraton och det var flera starka löpare som skulle vara med och slåss om medaljerna.

Två av favoriterna till SM-guldet på damsidan var Hanna Lindholm från Högby IF och Upsala IF:s Carolina Wikström:

– Jag har fokuserat mer på kortare distanser under våren men känner mig i väldigt bra form så det ska nog gå bra. Jag har känt mig ganska lugn men nu har de första nerverna börjat komma, sa Carolina till TV4 före start.

Samuel Tsegay tog hem SM-guldet i maraton 2023. 

 

Några av SM-favoriterna på herrsidan var Hässelbys Samuel Russom, Hälle IF:s Samuel Tsegay och David Nilsson från Högby IF.

Tidigt i loppet bröt en grupp löpare sig loss med farthållaren Emil Millán de la Oliva i täten. I gruppen, bestående av ett tiotal löpare, fanns bland andra Samuel Tsegay och Samuel Russom med.

Damtäten bestod i loppets inledning av fyra etiopiskor, men i en klunga bakom återfanns såväl Carolina Wikström som Hanna Lindholm och Mikaela Arfwedson.

Vid 17 kilometer klev Emil Millán de la Oliva ner i fältet och lät täten rinna ifrån honom och själva hitta tempo. Tempot skärptes ganska snart efter det och Samuel Russom fick släppa några sekunder. Samuel Tsegay däremot hängde med i det nya tuffa tempot tills det var cirka 12 kilometer kvar av loppet då han fick lov att släppa tätklungan.

Efter 30 kilometer hängde de tre damerna som var favoriter för SM-guldet fortfarande ihop som en grupp, men strax därefter gjorde Carolina Wikström ett ryck och fick några sekunder ner till de övriga svenskorna.

Favoriterna höll hela vägen

Herrarnas tätklunga blev med knappa milen kvar en duo, Ashefani Moges och Derara Hurisa, båda två från Etiopien. Vid Karlaplan ryckte Ashefani Moges och drog ifrån och vann på tiden 2:10.32. Derara Hurisa kom in som tvåa och den etiopiska trippeln fullbordades när Tsegaye Mekonnen gick in som trea.

Samuel Tsegay kom in över mållinjen som sexa på tiden 2:14.28 och kunde plocka hem sitt SM-guld.

– Jag är mycket glad, men jag skulle ha tränat mer, sa en trött Samuel Tsegay efter loppet.

David Nilsson knep silvermedaljen före Ebba Tulu Chala från Keep Up RC. David Nilsson kom in som nia på 2:18.14, och Ebba Tulu Chala på en tiondeplats på tiden 02:19:10, vilket gav honom bronset.

Sifan Melaku från Etiopien segrade i damloppet på tiden 2:30.39. Sorome Negash blev tvåa och Yenenesh Dinkesa gick i mål som trea. Det blev alltså en etiopisk topptrio även hos damerna.

Damernas SM-strid avgjordes i och med Carolina Wikströms ryck och hon kunde defilera över mållinjen och ta hem SM-guldet på tiden 2:36.52. 

– Helt magiskt, jag har aldrig njutit så mycket av en målgång. Jag var lite fräschare än jag brukar vara efter ett maraton. Det var ett väldigt taktiskt lopp, det var SM-guldet som var fokus för mig idag, sa en lycklig Carlina Wikström. 

Silvret gick till Hanna Lindholm som gick i mål på 2:38.31 och bronset till Mikaela Arfwedson som sprang i mål på 2:40.48.

Du hittar alla resultat här.

 

Relaterade nyheter