Annons

Sensationell comeback av Abeba Aregawi

Abeba Aregawi Finnkampen 2015 Abeba Aregawi på Finnkampen 2015.

FOTO: DECA TEXT&BILD

För åtta år sedan lade hon ner idrottskarriären. Under lördagskvällen gjorde Abeba Aregawi, 33, en sensationell comeback när hon segrade i det franska 10-kilometersloppet Corrida de Langueux på 31:05, den bästa noteringen någonsin av en svensk kvinna.

Annons

Abeba Aregawi blev svensk medborgare efter OS 2012 och nådde stora framgångar 2013 med bland annat guld på 1500 meter vid såväl inomhus-EM i Göteborg som VM i Moskva.

2016 kom medeldistansaren att utredas för dopning, detta efter att ha testat positivt för substansen meldonium som nyligen hade förbjudits. Och trots att Aregawi till slut friades helt från misstankarna om dopningsbrott* ledde utredningen och alla turer till slutpunkten för Aregawis löparkarriär. Hon missade möjligheten att tävla på OS i Rio de Janeiro och flyttade därefter tillbaka till sitt ursprungsland Etiopien, lade ner sin idrottskarriär och bildade familj.

Åtta år senare, under gårdagen, var Abeba Aregawi återigen tillbaka på startlinjen. På den stora miltävlingen Corrida de Langueux i Bretagne gjorde fyrabarnsmamman Abeba sitt första tävlingslopp sedan Finnkampen 2015 – och visst sitter vinnartakterna i.

Abeba var första kvinna i mål på tiden 31:05, vilket är 17 sekunder snabbare än Meraf Bahtas svenska rekord. Men något nationsrekord kommer det inte att registreras som.

”Kom som en överraskning”

Annons

– Vi blev för en dryg vecka sedan uppmärksammade på att Abeba skulle springa det här loppet. Vi hade inga indikationer innan så det kom verkligen som en överraskning för oss. Jag har haft lite kontakt med henne. Hon har anmält sig själv till loppet och representerar i nuläget inte någon svensk förening. Det innebär att det inte kan bli något svenskt rekord, men oavsett vad är det en imponerande prestation, säger Svenska Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

– Vi får nu följa upp med Abeba och lyssna in vad hon har för tankar och planer med tävlandet framöver.

Corrida de Langueux – här hittas resultaten.

* Den 14 juli 2016 friades Abeba Aregawi av Dopingkommissionen. Hennes nivåer av meldonium låg under Wadas nya gränsvärden, och det bedömdes fullt möjligt att hon enbart tagit preparatet medan det var tillåtet. I början av 2017 gav även Svenska Friidrottsförbundets styrelse klartecken för Aregawi i Blågult, men det blev aldrig någon comeback.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter