Annons

Annons

Silver och brons till de svenska seniorlagen i terräng-NM

Terrangnm 23 Lisa Risby, Johanna Larsson och Emilia Lillemo utgjorde det svenska damlaget på terräng-NM.

De svenska seniorerna fick inte med sig några individuella medaljer hem från Reykjavik och terräng-NM, men de gick inte lottlösa för det. Båda lagen knep varsin lagmedalj för sina insatser.

Samtliga tre svenskor, Lisa Risby, Emilia Lillemo och Johanna Larsson höll sig långt fram i fältet under inledningen på damernas lopp under NM i terränglöpning på Island. Lisa Risby allra främst av svenskorna och Johanna och Emilia endast sekunden efter vid första varvningen.

Under det andra varvet var det Emilia Lillemo och Johanna Larsson som låg främst av svenskorna och varvade på femte och sjunde plats med Lisa Risby på tionde, men fältet var fortfarande väldigt samlat och det var bara några sekunders marginal från första till tionde plats. På det tredje varvet började fältet brytas upp lite. Emilia Lillemo höll sig framme och gick ut på det fjärde varvet som femma, bara sekunden efter ledande Hanne Mjøen Maridal från Norge. Johanna Larsson gick ut som sjua, tre sekunder efter Emilia och Lisa Risby hade då tappat lite och startade det fjärde varvet som tia, 17 sekunder efter ledaren.

Efter fyra varv var det en tätkvartett som varvade på samma sekund och en av löparna där var Emilia Lillemo. Johanna Larsson var ett tiotal sekunder efter på sin sjundeplats och Lisa Risby höll sin tiondeplats, 40 sekunder efter täten.

Det var inga stora placeringsförändringar under det femte varvet, men på det sjätte och sista drog Ina Halle Haugen från Norge ifrån lite och knep guldet före landsmaninnan Hanne Mjøen Maridal och danskan Juliane Hvid. Emilia Lillemo sprang in som fyra på 32:59, 17 sekunder efter segertiden och åtta sekunder från bronset. Johanna Larsson blev sexa på 33:11 och Lisa Risby nia på 34:28.

Inga individuella medaljer för damerna, men den fina laginsatsen räckte till ett silver i lagtävlingen.

Brons till herrlaget

Det var en tät öppning av herrarnas lopp över 9 kilometer. In på det tredje varvet skilde det bara tre sekunder mellan ledande Leo Magnusson och Muhammadreza Abootorabi på tionde plats. Där emellan, på en tredje plats, fanns den tredje svensken Martin Regborn.

Den stora tätklungan höll sig samlad även under det tredje och fjärde varvet och alla tre svenskar fanns med där framme inför de två sista varven.

Inför det sista varvet hade fältet sträckts ut en aning och de tre svenskarna låg på rad på sjunde till nionde plats, fyra sekunder efter ledaren Eivind Øygard från Norge.

Väl i mål var det Even Brøndbo Dahl från Norge som vann på 28:03. Bästa svensk blev Leo Magnusson på en sjundeplats med tiden 28:16. Fjolårssegraren Mohammadreza Abootorabi kom i mål som nia på 28:18 medan Martin Regborn slutade elva på 28:30.

Även om det inte blev någon individuell medalj till herrarna kunde laget glädjas åt en bronsmedalj i lagtävlingen.