Silver till Ida Nilsson och brons till Emilia Brangefält på trail-VM i Thailand

Ida Nilsson Emilia Brangefält Ida Nilsson och Emilia Brangedal under trail-VM.

Det blev dubbla medaljer till de svenska tjejerna under trail-VM i Thailand genom Emilia Brangefält som tog brons på short trail och Ida Nilsson som knep silvret på long trail.

Under andra dagen på trail-VM i Thailand blev det medaljsuccé för de svenska damerna när Emilia Brangefält först kammade hem en bronsmedalj på korta distansen 38.4 kilometer och Ida Nilsson sedan följde upp med ett silver på den långa distansen 78.7 kilometer.

Short trail-loppet började med samma sträckning som gårdagens upphill, alltså en stigning på drygt 1000 höjdmeter på packade lerstigar innan banan gick in i djungeln. Loppet avslutades med en utförslöpning mot mål.

– Det kändes sjukt bra uppför och kunde plocka in mycket där. Jag gick ut lugnt och plockade placeringar allt eftersom. Jag visste inte alls var jag låg i loppet men när jag passerade Sebastian så sa han att jag låg tvåa och jag trodde inte det var sant, berättar Emilia Brangefält efter loppet.

Emilia var stark i stigningarna och kunde gå i mål som trea på tiden 3:54.52. Segrade gjorde rumänskan Denisa Ionela Dragomir på 3:49.23.

–  Det känns helt ofattbart och helt magiskt. Och helt chockerande att jag är yngst av alla i loppet också. Helt klart över alla mina förväntningar, säger en lycklig Emilia.

Övriga svenskar hamnade längre bak i fältet. Johanna Gelfgren kom i mål på en 24:e plats, Lina Elkott Helander blev 43:a och Sanna Elkott Helander fick lov att bryta efter en knäskada.

På herrsidan blev det tyvärr också ett brutet lopp när Sebastian Ljungdahl kände av en gammal skada.

Ida Nilsson silvermedaljör efter 78.7 tuffa kilometer

Precis som short trail började det längre loppet med samma sträckning som upphill-distansen. Efter den kraftiga stigningen sprang löparna i en rejält kuperad loop som delvis gick på betong och delvis på stigar i djungeln. Loppet avslutades med dryga 1000 höjdmeter utför på en tekniskt svår stig. Totalt hade loppet stigningar på 5359 höjdmeter.

Ida Nilsson var stark under hela loppet och ledde under stora delar. Omsprungen av bara en person, favoriten Blandine L’Hirondel från Frankrike, kunde Ida gå i mål som silvermedaljör. Idas tid blev 8:34.59, besegrad med 12 minuter.

– Det kändes bra långt in i loppet och jag satsade mot segern men de sista två timmarna blev jag så trött att det inte gick att hålla undan för Blandine, säger Ida Nilsson efter målgång.

Simen Hjalmar Wästlund låg länge med i täten under long trail men tappade lite på slutet och kom i mål på 22:a plats på 8:11.54.

/Anna-Lena Pettersson

24H (1)
Tung VM-tävling för svenskarna på 24h

VM i ultralöpning, 24h, har avgjorts i Taipei men det blev ingen svensk framgång. Ingen av de svenska löparna tog sig in på en placering bättre än 48:a och två svenskar bröt loppet.