Annons

Simon och Mathilda årets individuella mästare i Castorama

Aa Simon Mathilda 999 Aa Simon Mathilda 999 Sjätte segern för Simon Pettersson i kastmångkampen Castorama. Sjätte segern för Simon Pettersson och första för Mathilda Eriksson i kastmångkampen Castorama.

FOTO: DECA TEXT&BILD

FOTO: DECA TEXT&BILD

Individuellt i hösttraditionen Castorama blev det 2023 en rutinerad mästare och en förstagångare: Hässelbys Simon Pettersson tog fjärde raka och sjätte totalt bland männen medan MAI:s Mathilda Eriksson efter två raka andraplatser nu kunde kliva högst upp på den virtuella prispallen.

Annons

Simon är faktiskt på god väg att bygga en meritlista som kan betecknas som tidernas bästa i Castorama vars historia faktiskt sträcker sig över drygt fyra decennier (premiär 1981). Han har visserligen med sitt personbästa 3.734 p fortfarande 9 p upp till rekordet som sedan 1994 tillhör coachen Henrik Wennberg, men stabiliteten på hög nivå är redan nu den bästa.

Fin svit för Simon
De senaste åtta åren har Simon 3.428 p som sämsta årsbästa och de senaste fyra åren har han noterat över 3.600. Det senare ett rekord i sig eftersom ingen annan av historiens bara sex 3.600-plussarna lyckats mer än tre gånger.
Men när det gäller ”slitstyrka” har Simon fortsatt en hel del kvar att göra om han vill matcha årets tvåa Niklas Arrhenius. 12 år äldre Niklas har nämligen sex segrar (första 2003), åtta andra-, två tredje- och två fjärdeplatser.

Mathilda överlägsen
För tredje året i rad blev det diskus i topp i båda klasserna. För när de två senaste årens vinnare Vanessa Kamga stod över nu 2023 klev Mathilda Eriksson efter två år som tvåa upp i topp. Mathilda har det gemensamt med manlige vinnaren Simon att hon i ungdomsåren hade mångkampsinriktning på sin satsning och valde att fokusera på kastgrenarna först i 18/19-årsåldern.

Debut som 14-åring
Mathilda debuterade dock i Castorama redan som 14-åring 2012 med 2.280 p och har sedan klättrat ganska stadigt. Framförallt kom ett lyft 2016 när hon började prioritera kast. Sedan dess har Mathilda placeringssviten 6-4-ej med-3-8-2-2-1.
Båda vinnarna har alltså varit med ett bra tag i toppskiktet. 3.000 poäng är något av en elitgräns som Simon passerade första gången som 20-åring 2014 och Mathilda som 19-åring 2017.

Tre nya över tretusen
I år fick vi tre nykomlingar i ”3.000-klubben” vilka alla nu befinner sig i ungefär samma ålder: Turebergs 20-åring Jesper Ahlin (6:a på 3.063), Upsalas 18-åring Gustav Rydåker (8:a på 3.016) och Ransäters 18-åring Edvina Norberg (4:a på 3.059) har alltså tagit första klivet in i Castoramas elitskikt.
I morgon tittar vi närmare på lagmomentet i Castorama 2023.

/A. Lennart Julin
 
Till Castorama-sidan på friidrottsstatistik.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Fanny Roos 0632 (1)
Fanny Roos tillbaka över 19 meter i OS-genrepet

I Malmö gjorde flera av våra bästa kastare sina genrep inför OS i Paris. Fanny Roos satte årsbästa i kula när hon var över 19 meter två gånger om och i diskus gjorde Vanessa Kamga karriärens näst bästa tävling.

LÄS MER
Thobias Montler 1TW 7488
Thobias Montler tillbaka över åtta meter

Thobias Montler hade inte hoppat över åtta meter sedan VM-finalen i Budapest för snart ett år sedan. I italienska Celle Ligure visade han att OS-formen är i antågande när han vann tävlingen Meeting Arcobaleno på 8.01.

LÄS MER