Sköna lagframgångar i Oderzo – killarna etta och tjejerna tvåa

Lagen Italien Bakre raden: Wilhelm Bergentz, Erik Guander, Arvid Backteman, Anders Danielson Frost, Sharmarke Ahmed. Främre: Julia Svennblad, Tilda Knauer, Nora Lundin, Alva Malmsten Nilsson, Elvira Bredin.

Den gångna helgen vann Sverige dubbelt i Finnkampen. Samtidigt försvarade ett gäng juniorer de blågula färgerna på ett lysande sätt i Italien.

I lördags deltog Sverige för tredje gången i U20-tävlingen som avgjordes på en varvbana i italienska Oderzo i regionen Veneto. Åtta nationer deltog i de två klasserna.

Ifjol tvingades arrangören ställa in på grund av pandemin, och i år var tävlingen framflyttad i tid, från 1 maj till 4 september.

Killarna som inledde i värmen sprang 10 kilometer och Sharmarke Ahmed fanns med i täten fram tills det återstod cirka 800 meter. Det slutade med en meriterande tredjeplats för Sharmarke, vilken kompletterades av Wilhelm Bergentz och Anders Danielson Frosts topp-tio-placeringar som genererade en härlig lagseger för Sverige. Både Wilhelm och Anders hängde länge med i tätklungan.

Om den svenska lagsegern var relativt klar i killarnas lopp blev det betydligt jämnare i tjejernas över 5 kilometer.

Alva Malmsten Nilsson och Nora Lundin låg med i tätklungan under hela tävlingen. Båda två gjorde starka lopp och orkade hålla farten ända till mållinjen på Piazza Grande.

En bit bakom tätklungan hade Julia Svennblad lurat under hela loppet. Tack vare en heroisk slutkilometer plockade hon väldigt många placeringar, till och med de ovan nämnda lagkamraterna, och svenskorna placerade sig till slut som 4:a, 5:a och 6:a. Laget besegrades dock av hemmanationen med ynka 13 sekunder.

Tävlingsresan är en del av ungdomsprojektet ”Svenska löpartalanger” som Prestationscentrum medel- och långdistans driver. Resan ger en möjlighet till erfarenhet av internationella tävlingar samt inspiration och en rolig tid tillsammans.

Sverige har en skapat fin tradition med Emil Millán de la Olivas individuella seger 2019 och nu en första- och en andraplats i lagtävlingen.