SM-guld i årsdebuten för Almgren: ”Var bara sista varvet som gällde”

Medaljörerna på herrarnas 5000 meter Emil Danielsson, Andreas Almgren och Samuel Russom. Medaljörerna på herrarnas 5000 meter Emil Danielsson, Andreas Almgren och Samuel Russom.

Turebergs Andreas Almgren har på grund av skadeproblem inte sprungit några lopp under sommaren men på SM i Norrköping lyckades han springa hem guldet på 5000 meter.

Fältet drogs ut direkt i 5000 metersloppet och favoriterna med Andreas och Emil Millán de la Oliva från Eskilstuna la sig en bit bakom täten. Efter en första kilometer på 2:50 gick de la Oliva fram och höjde tempot med Andreas i rygg där även Emil Danielsson från Spårvägens FK och Hässelbys Samuel Russom också lyckades haka på och de fyra fick en lucka ned till övriga.

De la Oliva klev åt sidan och tvingade fram Andreas vilket gjorde att farten sjönk och flera bakifrån kunde ansluta igen. 3000 meter passerades på 8:34 och de la Oliva gick åter igen upp och ökade farten och med två varv kvar var det fem löpare som hade brutit sig loss. Med 600 meter kvar gick Andreas fram och de la Oliva tvingades släppa, i stället var det Emil Danielsson som höll sig fast i Andreas rygg men Turebergslöparen kunde dra i från ytterligare och vinna SM-guldet på 13:54.38 efter ett snabbt sistavarv. Silvret till Emil Danielsson knappt två sekunder bakom Andreas på 13:56.22 och Samuel Russom tog helgens andra medalj när han knep bronset med 13:58.23, personligt rekord.

– Min plan var att inte ta något initiativ eller göra någonting förrän sista varvet så om det var någon annan som ville dra på så gjorde det mig inte så mycket utan det var bara sista varvet som gällde, sa Andreas Almgren efter loppet.

Se alla resultat från herrarnas 5000 meter.