SM-guld till Russom på Stockholm Marathon

Samuel Russom

Samuel Russom sprang i mål på tiden 2:15:39 och fick ställa sig överst på SM-pallen efter Stockholm Marathon. Vann loppet gjorde kenyanen Felix Kirwa, trots att han och två andra löpare sprang fel och tappade cirka två minuter.

Stockholm Marathon bjöd på 18 grader och solsken och lockade till en riktig folkfest i huvudstaden. Med runt 14 000 anmälda var den klassiska maran äntligen tillbaka fullt ut efter två år med pandemi och restriktioner.

Samuel Tsegay och Samuel Russom, på förhand två storfavoriter i SM-fajten, hängde inledningsvis med förstaklungan som satte upp ett överraskande högt tempo från start. Första milen avverkades på under 30 minuter. Tsegay fick dock släppa tätklungan en kort stund därefter, medan Russom fortsatt hängde med i det tuffa tempot i täten. Samuel Tsegay tvingades tyvärr att bryta innan han passerade 20 km.

Halvvägs in i loppet klockade Hässelby SK:s Russom in på 1:03:44 och strax därefter fick han släppa tätgruppen, men fortfarande hade han SM-guldet i sikte. Ebba Tulu Chala passerade halva distansen på 1:07:55 som andra svenska klubblöpare, men en bit bakom jagade ett gäng andra löpare som var sugna på att utmana om SM-medaljerna.

Samuel Russom, som haft ett tufft tävlingsschema på sistone med både Köpenhamn Marathon och Göteborgsvarvet, lyckades hålla sin ledning i SM-tävlingen och passerade mållinjen efter 2:15:39, ett resultat som räckte till femte plats i maran. Russom höll en snittfart på 3.13 min/km.

Silver och brons till Spårvägen

Olle Walleräng, tävlande för Spårvägens FK, överraskade i sin maratondebut och slutade som SM-tvåa med tiden 2:20:05. Klubbkompisen Archie Casteel avslutade mycket starkt de sista kilometrarna och kunde säkra SM-bronset med tiden 2:20:59.

Kenyanen Felix Kirwa vann loppet, trots att han tillsammans med två andra löpare i täten - Tesfaye Lencho Anbesa och Merhawi Kesete - sprang fel på Södermalm, en olycklig händelse som kostade trion runt två minuter. Tätlöparna hade siktet inställt på banrekordet 2:10:10, som Nigussie Sahlesilassie satte 2019, men trots en oerhörd insats av Kirwa då han försökte ta igen den förlorade tiden korsade han mållinjen som segrare på 2:11:08.

- Det är otroligt tråkigt, vi hade löpare på väg mot banrekordet och så händer det här. Det är djupt olyckligt, säger David Fridell som är verksamhetschef för Stockholm Marathon i TV4:s sändning.

På grund av arrangörsmissen kommer rekordbonusen på 5000 dollar att betalas ut, trots att banrekordet inte slogs. Det berättar arrangören för Sportbladet.