Annons

SM-rekord och supertider när Almgren bärgade guldet

Andreas Almgren och Jonathan Grahn SM Söderhamn Andreas Almgren (arkivbild).

FOTO: DECA TEXT&BILD

Andreas Almgren vann männens 1500 meter, krossade SM-rekordet och sprang i mål på 3:34.55. Precis bakom persade Emil Danielsson på 3:35.23 och trea blev Jonathan Grahn på 3:37.06, nytt svenskt juniorrekord. "Ett skönt kvitto att få med sig inför VM", säger Andreas.

Annons

Publiken på Hällåsen i Söderhamn hade precis fått se de vassaste 1500-meterstjejerna hjälpa varandra fram till finfina tider.

När det var killarnas tur blev det återigen en trio löpare som hjälptes åt med farthållningen.

Regerande mästaren Samuel Pihlström, Hälle IF, drog det första varvet. Emil Danielsson, Spårvägens FK, tog sedan över och efter 800 meter var det Andreas Almgren, Turebergs FK, som matade på allra längst fram. Och fort gick det minsann!

400 m passerades efter 58.76, 800 efter 1:55.14 och vid 1200 m visade klockan 2:52.98. På det tredje varvet tappade Samuel Pihlström kontakten med täten, men Jonathan Grahn, Mölndals AIK, hängde på Almgren och Danielsson.

Andreas Almgren sprang hem guldet på 3:34.55, Danielsson silvret på 3:35.23 och bronset grejade Grahn med 3:37.06.

Annons

Segertiden är nytt SM-rekord, det tidigare, 3:40.93, innehades av Kalle Berglund, Spårvägens FK.

3:34.55 är även Almgrens näst snabbaste notering efter det svenska rekordet, 3:32.00, som han satte på Bislett tidigare i sommar.

- Både jag och Danielsson kände oss riktigt starka i dag så vi kunde få till ett riktigt bra sistavarv också, då blev det väl tävlingsrekord med fem sekunder eller så. Det är ett skönt kvitto att få med sig inför VM, säger Andreas, som inte är i närheten av formtoppad.

- Jag har legat på väldigt hög träningsmängd och inte känt mig alltför fräsch de senaste dagarna, så jag var lite osäker på var jag skulle stå. Så väldigt skönt att få det här svaret. Nu går jag in i en träningsperiod med mycket mer intensiv träning, mer tävlingsfart och mer mjölksyra, och då är det skönt att veta att jag har det här redan nu.

Emil Danielsson fortsätter att gå från klarhet till klarhet och silvertiden 3:35.23 är en putsning av 3:36.88 som kom på Sollentunas GP tidigare i sommar.

Annons

Bronsmedaljören Jonathan Grahn kunde glädja sig åt ännu ett svenskt juniorrekord. 3:37.06 var en förbättring av det egna rekordet med exakt två sekunder.

- Det känns bra! Jag känner mig ganska lätt i dag, är i bra form. Jag har satsat på att vara i bra form nu och i toppform på U20-EM nästa vecka. Jag visste att det skulle gå bra i dag, och det gjorde det också, säger Jonathan som hade trott på ett nytt rekord:

- Ja, det var kul! Jag hade hoppats på det, speciellt när jag fick höra att de skulle gå fort. Då tänkte jag att 36, det vet jag att jag kan göra, så jag satsade på att hänga med så gott jag kunde, men jag var lite seg där sista 200 och tappade lite.

Nästa vecka väntar alltså U20-EM för Jonathan, som är uttagen att springa 3000 och 5000 meter i Jerusalem.

- Jag är tydligen i jäkligt bra 1500-metersform, men det visste jag att jag skulle vara. Men som tur är tror jag att jag är i bra form för 3000 och 5000 också. Och jag tror att jag har större chans på en förstaplats på 3000 och 5000 och det är det jag vill ta.

Alla resultat från SM-tävlingarna i Söderhamn hittar du här.

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Henrik Larsson20240608 0092
Henrik Larsson EM-fyra – svenska protesten avslogs

Henrik Larssons struliga semifinal tog honom till en final som visade sig bli minst lika strulig – åtminstone i efterhand när en protest lämnades in för att få en av italienarna diskad och flytta Henrik från fjärde till tredje plats, en protest som s…

LÄS MER