Annons

Annons

Stark blågul start på Lag-EM – "Grym laginsats rakt igenom!"

LILJA Lisa 8415 Lisa Lilja sänkte sitt personliga rekord på 400 meter med över sju tiondelar.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Det blev en mycket lyckad start för Sverige på Lag-EM i Polen. Många svenskar presterade bättre än förhandskalkylen angav och Blågult firar midsommar som tionde av totalt sexton lag. "En grym laginsats rakt igenom", säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

På midsommaraftonen inleddes tävlingarna i Lag-EM:s högstadivision i Chorzów och det svenska laget bjöd på mängder av starka prestationer.

- Det är en grym laginsats rakt igenom. Alla går ut och visar att vi är här för att prestera och inte bara "rädda oss kvar" i högstadivisionen. Vi går klart bättre än förväntat. Det är två dagar kvar så vi ska inte ta ut något i förskott, men jag tycker att det ser riktigt bra ut, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist, som ger ett par exempel på aktiva som visade framfötterna lite extra:

Många guldkorn

- Jag måste såklart lyfta fram Grete (Ahlberg) som presterar fantastiska släggkast så fort hon får på sig landslagskläderna. Nu gör hon det här igen, sätter årsbästa med ett par meter och tar dessutom sju pluspoäng mot kalkylen.

- Sedan är det härligt att se att våra medeldistansare i en grym form, vilket vi visste på förhand. Andreas Kramer gör ett bra upplopp efter en stökig inledning och Emil Blomberg gör ett fantastiskt hinderlopp. Hans andraplats var riktigt härlig att se.

Och även längre ner i resultatlistorna plockas viktiga pluspoäng. Tre goda exempel är Lisa Lilja som i och med 53.00 på 400 meter slog sitt gamla personbästa med hela 71 hundradelar; landslagsdebuterande Vera Sjöberg som persade med 15:53.81 på 5000 meter och 19-årige stavhopparen William Asker som gick in och tog både 4.90 och 5.10 i första försöket.

- Många gör det så bra i dag och nu har laget fått en väldigt fin start på det här mästerskapet, säger Kajsa.

Sverige tabelltia – skuggar Finland

Efter 12 av 37 grenar toppar Italien tabellen på 141 poäng och därefter följer Storbritannien med 131,5 och hemmanationen med 127 poäng.

Sverige är tabelltia med 91 poäng och skuggar Finland som samlat 94 pinnar. Enligt den statistiska förhandskalkylen ska Sverige hamna på trettonde och sista plats som får stanna kvar i förstadivisionen.

- Men internt i laget siktar vi högre än så. Svenska friidrottslandslaget brukar ofta prestera bättre än vad förhandskalkylerna visar, säger Bergqvist.

HÄR hittas hela tabellen och alla resultat.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Kajsa Bergqvist24
Nu börjar inomhus-VM: ”Ett taggat gäng”

Glasgow vibrerar av friidrottsyra – på förmiddagen fredagen den 1 mars drar inomhus-VM igång. Och först ut bland svenskarna är mångkamparen Bianca Salming: "Hon kan vara med och fajtas", säger Kajsa Bergqvist.

LÄS MER
Khaddi Sagnia 1
Friidrotts-VM 2027 till Peking

Under onsdagen kom beskedet från World Athletics att VM 2027 kommer att gå i Kinas huvudstad Peking. Precis som på VM 2015 kommer tävlingarna att avgöras i "Fågelboet" som invigdes i samband med OS 2008.

LÄS MER