Annons

Starka tider på Premiärmilen: ”Chansade på att gå ut hårt”

Premiarmilen Premiarmilen Jonas Glans segrade i Premiärmilen 2024. Emilia Lillemo och Jonas Glans segrade i Premiärmilen 2024.

Adidas Premiärmilen 2024 avgjordes på lördagen och det var tidigt tydligt vilka två som skulle kunna ta hem segrarna när Emilia Lillemo och Jonas Glans gick upp i täten redan från start. ”Jag är glad att jag höll ihop det”, sa Emilia Lillemo.

Annons

Det var ett mycket starkt startfält som stod på startlinjen på Norra Djurgården i Stockholm. Det var lite kyligt och blåsigt men det hindrade inte löparna från att prestera riktigt bra tider.

Efter att en större klunga varit samlad i loppets inledning bröt sig Samuel Tsegay från Hälle IF, Jonas Glans från Malmö AI, Ebba Tulu Chala från Keep Up RC och amerikanen Diego Estrada loss efter cirka tre kilometers löpning.

Kvartetten blev en trio när halva loppet var löpt och Ebba Tulu Chala fått släppa tätkontakten.

Tsegay, Glans och Estradas försprång bestod, men med ungefär tre kilometers löpning kvar blev tion en duo då Tsegay och Glans drog ifrån och lämnade Estrada en bit bakom sig. Med några hundra meter kvar avgjorde Jonas Glans när han satte in en långspurt som Samuel Tsegay inte kunde hänga med på.

Jonas Glans segertid blev 29:16, endast tre sekunder före Samuel Tsegay. Diego Estrada höll sig kvar på tredjeplatsen och gick i mål tio sekunder efter Tsegay. 

Annons

– Det är alltid skönt efteråt att stå och äta choklad och nötter. Det är det här man lever för, att vara klar med löpningen, sa Jonas Glans i Marathongruppens sändning efter målgång.

Han fortsatte:

– Jag hade full respekt för Diego och Samuel idag och jag är förvånad att jag vann. Jag ville bara att det skulle gå så fort som möjligt och sedan hoppas på att jag hade en tillräckligt bra spurt.

Emilia Lillemo försvarade titeln

På damsidan gick Täby IS Emilia Lillemo tidigt ifrån och sprang som ensam kvinna i en klunga snabbt springande herrar. Efter tre kilometers löpning var hon en knapp halvminut före tvåan, Högby IF:s Hanna Lindholm och Linköpings GIF:s Carolina Johnson.

Annons

Emilia Lillemo släppte inte det försprång hon hade skaffat, utan utökade det under loppets gång. I mål gick hon på fina 33:19 och försvarade därmed sin titel från förra årets Premiärmil.

– Jag vet att jag är i väldigt bra form nu och jag tänkte chansa lite på att gå ut hårt. Jag var tveksam om att det skulle hålla efter fem kilometer, då var det bara att be till gudarna att det skulle hålla. Fram till dess kändes det bra. Och backarna! Jag hade glömt hur långa och grisiga de är! Jag är väldigt glad att jag höll ihop det, sa en glad och lättad Emilia i sändningen efter loppet.

Tvåa i mål, knappa minuten efter, kom Hanna Lindholm på 34:18 och trea kom Carolina Johnson som fick tiden 34:32.

Alla resultat från Premiärmilen hittar du här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter