Annons

Staveliten tävlar om sista startplatsen till Bauhausgalan

William Asker William Asker hoppar på Täby stavhoppsgala

FOTO: DECA TEXT&BILD

Stavhoppseliten samlas på Täby stavgala i Täby centrum för att tävla om en startplats på Diamond League-tävlingen Bauhausgalan. Men i år är stavgalan en tvådagarstävling där hoppare från hela Sverige kan ställa upp.

Annons

Nu på fredag, den 31 maj, är det dags för Täby Stavhoppsgala på Täby Torg vid Täby Centrum utanför Stockholm. För tredje gången arrangerar Täby IS i samarbete med Bauhausgalan och Täby Centrum detta populära street event som även i år har världsstjärnor på plats. Vinnaren i herrtävlingen får en åtråvärd startplats i Diamond League på Bauhausgalan den 2 juni på Stockholms Stadion. Nytt för i år är att tävlingen utökas med en extra tävlingsdag lördagen den 1 juni och bjuder in stavhoppare från hela Sverige från 12 år och upp till seniorer. För första gången arrangeras även Lilla Stavgalan där barn från 5 år kan delta. Fri entré gäller till båda tävlingsdagarna.

I herrtävlingen kommer några av världens främsta hoppare att slåss om den sista startplatsen till Diamond League, däribland Clayton Fritsch och Zach Bradford, båda från USA, U23 EM-guldmedaljören Juhu Alasaari från Finland och så får vi se Sveriges nya unga hopp på herrsidan i form av SM-guldmedaljören William Asker från Örgryte IS.

I damtävlingen finns nationsrekordhållarna Marleen Mülla från Estland, Elina Lampela från Finland och Caroline Bonde Holm från Danmark på plats, en av världens främsta juniorer i form av Kajsa Roth från IFK Göteborg och så förstås regerande JEM-guldmedaljören Sara Winberg från hemmaklubben Täby IS.

Bauhausgalan är en årligen återkommande friidrottsgala i världsklass och den yppersta världseliten är på plats och tävlar mot Sveriges friidrottsstjärnor. Bauhausgalan ingår i Wanda Diamond League, den högsta tävlingsserien för friidrott i världen. Samarbetet med Bauhausgalan gör Täby Stavhoppsgala till den perfekta uppladdningen till galan på Stockholms Stadion.

– Intresset för stavhopp har ökat enormt de senaste åren, inte minst tack vare Armand Duplantis framgångar med världsrekord på löpande band. På Täby stavhoppsgala på Täby torg får man chanson att se framtidens stjärnor och medaljörer. Det var till exempel här Ernest Obiena, VM-medaljör både 2022 och 2023, slog igenom på allvar. I den senaste upplagan hade vi en handfull blivande VM-finalister på plats. Stavhopparna kommer hit för att få chansen att hoppa på vår handbyggda bana som blivit en snackis i friidrottsvärlden. Men också för den fantastiska stämningen. På torget kommer publiken riktigt nära deltagarna, vilket är häftigt både för publiken och hopparna. I år avgörs OS i Paris och det är mycket möjligt att du kommer att få se blivande OS-finalister och till och med medaljörer på Täby Torg, säger Carl-Johan Alm, initiativtagare och tävlingsledare från arrangören Täby IS.

Annons

Lilla Stavgalan för de allra yngsta

För första gången arrangeras lördagen den 1 juni Lilla Stavgalan, som en del av tävlingen. Förmodligen den första stavhoppstävlingen någonsin i Sverige för barn från 5 år. Vi vet att världen bästa stavhoppare, Armand Mondo Duplantis började hoppa stavhopp hemma i trädgården som väldigt liten och vi tror på lek och upptäckarlust som ett framgångskoncept för idrott och rörelseglädje. Alla kan vara med, inga förkunskaper krävs. Alla deltagare får diplom och priser lottas ut.

***

Program, Täby Stavhoppsgala, fredagen den 31 maj

15.30–17.30 Kvinnor, internationell elit med bland andra Marleen Mülla från Estland, Elina Lampela från Finland och Täbys Sara Winberg

Annons

18.00–20:00 Män, internationell elit med bland andra Zach Bradford och Clayton Fritsch från USA och Ersu Sasma från Turkiet. Vinnaren tar en plats i Bauhausgalan.

Program, Täby Stavhoppsgala, lördagen den 1 juni

09.00–20.00 Stavhopp från 12 år till seniorer, nationell tävling med deltagare från hela landet i olika åldrar.

11.00 Lilla Stavgalan, 5–11 år, anmälan i förväg eller direkt på plats.

Mer information om tävlingarna hittar du här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter