Annons

Annons

Svensk Friidrotts julquiz – hur mycket minns du av 2023?

Jul Sajt 2023 NY

Är du redo att gnugga geniknölarna och skaka fram friidrottsminnen från 2023? Här har du 20 chanser att bevisa att du minns mest av alla om året som gick.

Nu när friidrottsåret är slut är det hög tid att kolla hur mycket vi minns från året som gick. Vi har haft ett VM i Budapest, ett U20-EM i Jerusalem, trail-mästerskap och SM-tävlingar. Svenska rekord har slagits och svenskar har tävlat på amerikanska universitetsmästerskap. Men hur gick det egentligen? Och vem var det som tog vilken medalj? Och på vilken tid?

Det har blivit dags för Svensk Friidrotts julquiz!

Var det någon av dessa herrar som vann DL 2023?

1. Daniel Ståhl och Kristjan Čeh turades om att vinna under säsongen 2023. Men vem var det som till slut klev fram och vann Diamond League?

2. Vilken senior har vunnit flest individuella SM-guld, både inomhus och utomhus räknas, under friidrottssäsongen 2023?

Nora Lindahl sopade hem ett guld i Jerusalem, men hur många medaljer blev det totalt?

3. U20-EM i Jerusalem blev det mest framgångsrika någonsin för Sverige. Hur många medaljer tog de svenska juniorerna?

4. Vilket var det mest framgångsrika U20-EM före Jerusalem 2023?

5. Henrik Larsson slog svenskt rekord på 100 meter under SM-tävlingarna i Söderhamn. Det nya rekordet lyder 10.13, men hur gammalt var Peter Karlssons gamla svenska rekord på distansen?

6. Det svenska rekordet på 100 meter lyder alltså 10.13, men hur snabbt har en svensk sprungit 100 meter, om lopp i för stark motvind räknas?

7. Sverige kommer att stå värd för tre internationella friidrottsmästerskap under 2024, vilka?

Kajsa i vattengraven, men vem bar henne dit?

8. Det blev en skön dubbelseger för Sverige i Finnkampen och det firades sedvanligt med att förbundskaptenen fick sig ett bad i vattengraven. Men vem var det som bar Kajsa Bergqvist hela vägen över innerplan till vattengraven?

9. På tal om Finnkampen. Det var två mycket jämna kamper under årets Finnkamp på Stockholms Stadion. De svenska damerna tog hem segern med tre poäng över finskorna, men hur många poäng vann de svenska herrarna med?

10. Hur många år i rad har de svenska seniorerna nu tagit hem en dubbelseger under Finnkampen?

Ja, hur långt ska han egentligen gå?

11. Gång och vandring blev under 2023 en del av Svensk Friidrott, och vips fick vi ytterligare en medaljör under VM, nämligen Perseus Karlström. Han är även uttagen till OS i Paris i sommar. Vilken distans kommer han att gå där?

12. I Riga sprang Jonas Glans 5 kilometer på väg på nytt svenskt rekord. Vilken lite udda tatuering har Jonas på bröstet?

13. Det blev rafflande kamper på både herr- och damsidan under Nordenkampen i Karlstad. Tävlingen var även invigningen av den nya inomhusarenan, Eva Lisa Holtz arena. Men varför heter arenan så?

14. Sara Lennman tog SM-guld i kula inomhus före silvermedaljören Fanny Roos. Hur många raka SM-guld, både inomhus och utomhus räknas, hade Fanny innan dess?

Hur trångt är det i Maja Åskags medaljskåp?

15. Maja Åskag tog hem två silvermedaljer på U23-EM 2023. Mästerskapen blev hennes sista i juniorkarriären, en minst sagt framgångsrik karriär. Hur många juniormedaljer har Maja tagit totalt?

16. Axelina Johansson vann kultävlingen i NCAA-mästerskapen 2023. Nämn tre svenskar som, liksom Axelina, har stått högst upp på NCAA-pallen.

17. Det var inget snack om att Armand Duplantis var bäst i världen på stavhopp under 2023. Men vem var det som blev svensk mästare, både inomhus och utomhus?

En tjej med medaljer i flera olika idrotter.

18. I Innsbruck tog Tove Alexandersson ett silver i traillöpning. Men Tove är långt ifrån en one trick pony. I vilka andra sporter har hon tagit hem en VM-medalj?

19. Vem var Sveriges yngsta deltagare under VM i Budapest?

20. Hur många officiella svenska rekord i friidrott för seniorer slogs under 2023?

Lycka till! 

Vill du kika på facit hittar du det här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Patricia Kamga (2)
Patricia och Tindra över JVM-kvalgränsen

Släggkastaren Patricia Kamga satte i helgen personligt rekord med 59.32 och har därmed överträffat kvalgränsen till sommarens U20-VM i Lima. I diskusringen kastade Tindra Törnestam 49.17 vilket också är över kvalgränsen. Här kan du läsa mer om vad so…

LÄS MER
Karl Ottfalk 9396
Terräng-VM toppar påskhelgen

Påskhelgen är en lugn period tävlingsmässigt i Sverige men i Belgrad avgörs under påskaftonen terräng-VM med två svenska deltagare. Dessutom pågår college-säsongen borta i USA för fullt med flera svenskar i aktion.

LÄS MER