Annons

Svenska Finnkampsrekord på 3000 meter hinder och 5000 meter

Emiila Lillemo23 Emillia Lillemo sprang hem segern på 3000 meter hinder.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Svenskarna bjöd på stark löpning på de lite längre distanserna under söndagen. Svensk trippel på kvinnornas 3000 meter hinder och segrar i båda 5000-metersloppen.

Annons

3000 meter hinder för kvinnor var på förhand en stark svenskgren och kalkylen sa 16-6 till Sverige inför loppet. För Sverige tävlade Emilia Lillemo, Linn Söderholm och Julia Samuelsson.

Emilia Lillemo sprang tidigt i loppet iväg från resten av fältet och när ungefär halva loppet var sprunget hade alla tre svenskor gått ifrån de finska löparna. Emilia Lillemo höll ett riktigt bra tempo och med 1000 meter kvar började det lukta nytt Finnkampsrekord. Och med ett fint upplopp blev det mycket riktigt ett nytt rekord som nu lyder 9:33.25.

När Julia och Linn kom in som tvåa och trea blev det poängövertag till Sverige med 16-6.

– Det var riktigt, riktigt bra. Målet var att ta EM-kvalet på 9:37, men att jag skulle göra 9:33 helt själv och att loppet skulle kännas bra, det trodde jag inte. Det här var det bästa avslutet på säsongen man kan ha. Jag är bara så glad, sa Emilia Lillemo.

Sarah Lahti dubblade och vann båda

Annons

Sarah Lahti vann 10 kilometer under lördagen och skulle under söndagen även springa 5000 meter. Var det dags för ytterligare en svensk dubbelsegrare?

Sarah och två finska löpare bildade tidigt en egen tättrio som höll i sig under en stor del av loppet. Efter dem låg Carolina Johnsson och Olivia Weslien på fjärde och femte plats.

Med 500 meter kvar stod det klart att det skulle bli en duell mellan Sarah Lahti och Camilla Richardsson från Finland. De följdes åt på sista varvet men på upploppet blev det tydligt att Sarah hade rejält med krut kvar i benen. Hon drog ifrån och tog hem segern, hennes andra under helgen, på nytt Finnkampsrekord, 15:14.09.

Med Carolina Johnsson på fjärde plats och Olivia Weslien på femte blev det svenskt poängövertag i grenen med 12-10.

Svenskspurt avgjorde herrarnas 5000 meter

Annons

Mohammadreza Abootorabi sprang 10000 meter på lördagen och nu var det dags för honom att dubbla och även springa 5000 meter tillsammans med Jonas Glans och Simon Sundström.

De svenska herrarna drog iväg och höll uppe ett bra tempo under loppets inledning.

Med två kilometer kvar av loppet skruvades tempot upp ännu mer och man kunde ana att Simon Sundström och Jonas Glans var sugna på att ta hem första och andra plats och hjälptes åt att växeldra. Med tre varv kvar gick de ifrån ytterligare och Mohammadreza Abootorabi jagade en tredjeplats.

På upploppet blev det en helsvensk spurt om segern, en fajt där Simon Sundström var starkast. Han gick i mål på 13:40.86 före Jonas Glans på 13:41.30. Mohammadreza gick in på en fjärdeplats och det gav Sverige poängen 15-7.

***

Annons

Alla resultat från Finnkampen hittar du här.

Mer information om Finnkampen hittar du här.

Annons

Annons

Relaterade nyheter