Annons

Annons

Svenska OCR-landslaget är redo för EM

Ocr23 På fredag sätter tävlingarna igång.

FOTO: CHRISTOPHER HOLMSTRÖM

Sverige skickar en högt satsande EM-trupp till OCR-EM i Ungern med förhoppningar om fina placeringar. Och om man får tro domaren Juan Maluenda kommer svenskarna att få resten av startfältet att darra.

Fredagen den 9 juni kickar tävlandet i EM i OCR igång i ungerska Tata. Sverige har ett landslag på plats som ska tävla i short course och standard course, 3 respektive 15 kilometer långa lopp. Men Sverige har inte bara  landslaget på plats, utan även en domare, nämligen Juan Maluenda.

Han är den OCR-domare i Sverige som har genomgått flest domarkurser och är nu på level 3. Han har som mål att han ska förkovra sig ännu mer och få en ännu högre level, men med level 3 i ryggsäcken kan han göra det mesta, utom just att vara överdomare.

– Jag kan ha koll på vad domarna som ska lära upp volontärerna ska säga och jag kommer att ta emot överklaganden från de aktiva och skicka dem vidare till huvuddomaren. Man har väldigt kort tid på sig att överklaga, så det gäller att den kommunikationen går så rak väg till huvuddomaren som möjligt, säger han.

Ska hålla koll på banden

Juan har själv tävlat i OCR tidigare men har nu fullt fokus på domarrollen, en roll som är väldigt viktig under loppen. Varje löpare har tre band med sig från start och om man misslyckas med något hinder under loppet blir man av med ett band. Om du har två band med dig när du närmar dig mål får du springa en straffrunda precis innan målgång. Har du inga band kvar alls får du fullfölja loppet, men hamnar utanför rankingen. Bland annat de här banden är domarnas ansvar att hålla koll på.

– Det kan bli riktigt spännande på slutet. Någon kan ju ligga före men så måste den personen springa straffrunda och så har den någon i bakhasorna som har alla band kvar och kan gå om, säger Juan Maluenda.

De flesta hänghinder har man bara en chans på sig att klara, men på vissa hinder har man multiple trials, alltså att du får hur många försök som helst på dig.

I Sverige har vi inte fullt lika tekniskt krävande hinder som man till exempel har i Polen, men intrycket som Juan har av den ungerska EM-banan är att den inte kommer att vara så tekniskt krävande, vilket spelar svenskarna i händerna.

– Jag har sett banskissen lite snabbt och det är inte fullt så farligt som man skulle kunna tro. Vi har starka OCR-atleter och vi vet ungefär vilket motståndet är. Jag tror att vi kommer att skrämma slag på folk.

***

Inför OCR-EM har SVT Sport varit i Torshälla och träffat några ur landslaget.

 

Du hittar hela EM-truppen här.

Information om tävlingarna i Ungern hittar du här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter