Annons

Annons

Svenska tjejerna i ledning på Bislett – "Killarna har chansen"

Elsa Sundqvist och Saga Provcic Elsa Sundqvist och Saga Provci tog en av lördagens svenska dubbelsegrar i Oslo.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Under lördagen inleddes Nordiska juniorlandskampen på Bislett och för svensk del fanns mycket som värmde i det ihållande regnet. "Fantastiska prestationer av hela gänget! Tjejerna ska ta hem det här, och killarna har chansen att jaga ikapp finländarna", summerar landslagsledaren Mikael Wennolf.

Efter den första av två dagar leder de svenska damerna Nordiska juniorlandskampen med 18 poängs marginal. Sverige har 124 poäng, Finland är tvåa med 106 poäng, Norge trea med 80 och Danmark/Island fyra med 53.

På herrsidan är det finsk ledning. Våra grannar i öst har samlat 116 poäng, Sverige har 102, Norge 87,5 och Danmark/Island 62,5.

HÄR hittas alla resultat från samt poängställningen i Nordiska juniorkampen. 

- Allt kan hända, men tjejernas kamp ska vi vinna. De är i sådan jäkla form. Även om inte alla är hundra procent nöjda med sina insatser i dag så har vi inga riktiga dippar. Det är en hög, jämn nivå plus några riktiga spetsar, säger landslagsledaren Mikael Wennolf, som fortsätter:

- På killsidan har vi också presterat väldigt bra, men där är det jämnare. Det är Finland och vi som har dominerat, och jag tror vi kan ta dem i morgon.

Efter lördagens tävlingar kan vi räkna till sex individuella blågula titlar. Sex individuella nordisk juniormästare och dessutom vann damlaget den korta stafetten.

Här går vi igenom en del av allt som hände på Bislett dag 1, och vi börjar med några härliga dubbelsegrar.

Dubbel nummer 1: K 1500 m

Saga Provci, IFK Göteborg, och Elsa Sundqvist, Upsala IF, turades om att dra i täten på 1500-metersloppet och till slut hade duon skakat av sig samtliga konkurrenter. Saga sprang hem guldet på fina 4:21.01 och Elsa Sundqvist satte nytt personligt rekord med 4:24.62, en kapning av det gamla perset med närapå fem sekunder.

Dubbel nummer 2: K stavhopp

I det kvinnliga stavhoppet segrade Sara Winberg, Täby IS, med 3.95 och Ella Uddenäs, Malmö AI, som var felfri fram till 3.85 blev tvåa. Trean, finskan Tuuli Järvinen klarade samma höjd som Ella men hade rivningar dessförinnan. Trots regnet var Ella nära att klara kvalgränsen till U20-EM, det första försöket på 4.00 var vasst.

Lite spänning skapade för övrigt Sara, som gick in i tävlingen på 3.75 och klarade först i tredje försöket.

Dubbel nummer 3: M tresteg

Även i det manliga tresteget blev det en blågul dubbelseger. Marcus Eklund, Täby IS, vann på nya personliga rekordet 14.38 (+0.2) som kom i andra omgången. Tvåa blev Oden Grahm Goles, IFK Göteborg, som hoppade 14.34 (+0.6) i sista omgången och då passerade trean, finländaren Emil Nylund med två centimeter.

Ebba Cronholm nordisk hinderetta

På damernas 3000 meter hinder hade förhandsfavoriten Ebba Cronholm, Ljungby FIK inga problem att bärga guldet på nya personliga rekordet 10:14.89, en förbättring av PB:t med cirka fem sekunder.

Lowa Branth, Upsala IF, slutade trea, även hon på ett nytt personbästa, 10:20.86, hela sju sekunders kapning.

Tydliga segrar för Hughes och Lycke Holm

Nordiska juniormästare blev även IFK Växjös Isak Hughes (bilden nedan) och Melwin Lycke Holm, Kils AIK. Isak vann 100 meter avstannande på 10.52 (-0.8) och i höjdhoppet var Melwin felfri fram till 2.10 varefter 2.13 blev för svårt i de besvärliga förhållandena.

Kanontid av Assarsson

En av dagens höjdare var tveklöst herrarnas korta häck där Edvin Assarsson, Malmö AI, svarade för en riktigt stark prestation. Edvin blev visserligen slagen med god marginal av fenomenale finländaren Rasmus Vehmaa som satte ett nytt personligt rekord med galna 13.30 (+1.6). Men Edvins prestation ska sannerligen lyftas fram! MAI-löparen sprang i mål som tvåa på utmärkta 13.94, nytt personligt rekord med 18 hundradelar och en tid som placerar honom som åtta på de svenska juniorernas genom-tiderna-lista.

Asker retsamt nära segern – och kvalgränsen till U20-EM

Marcus Asker, Malmö AI, var snubblande nära segern i hinderloppet, med 200 meter kvar hade han en rejäl lucka till de närmast jagande, men på upploppet fick han ge sig mot framgångsrikt spurtande finländaren Oscar Nyholm.

9:13.91 på Marcus innebär personligt rekord med hela tio sekunder och vi noterar även ett pers på segraren. Tyvärr är Marcus tid 91 hundradelar över kvalgränsen till U20-EM i Jerusalem.

- Marcus skulle egentligen sprungit 1500, men vi gjorde en lite ändring där för att han skulle få chansen att kvala. Och Markus Andersson (Västerås FK) är verkligen med och drar fram sin namne under loppet. Otroligt snyggt tycker jag, och det är såklart hårt att det slutar med 91 hundradelar ifrån gränsen, säger Mattias Wennolf.

Svanhall fixade kvalgränsen

En som däremot klarade en kvalgräns till juniormästerskapet i Jerusalem var Högby IF:s Linnéa Svanhall. Hon slutade fyra på 100 meter häck och persade samtidigt med 13.92 (+0.3), tre hundradelar under kvalgränsen.

- Mångkampsstjärna som kvalar in på korta häcken, i regnväder. Det är otroligt starkt och fantastiskt kul, säger Wennolf.

Blågul damstafettlycka – skada stoppade herrarna

Lördagen avslutades med de korta stafetterna där Sveriges damer segrade efter tre säkra växlingar och en spännande slutsträcka där Emilia Franzén passerade Norge och höll undan för Finland.

Segertiden för laget (nedan) – Lina Ånstad, Emma Carlsson, Helmi Hjortbäck, Emilia Franzén – skrevs till 46.11.

På herrsidan ställde Sverige upp med Noah Karlberg, Alex Apelgrim, Erik Erlandsson och Isak Hughes och allting såg väldigt bra ut när den sista växlingen närmade sig. Erik hade gjort en urstark kurva men med cirka 20 meter fram till Isak högg det plötsligt till i ena baksidan. Stafetten var naturligtvis körd och för Erik var detta ett riktigt tungt slag.

Så sent som i februari drabbades Erik Erlandsson av en skada på Nordenkampen i Karlstad, där han sprang i mål på nytt svenskt juniorrekord på 200 meter, 20.99, samtidigt som han skadade sig i ena baksidan.

- Det här är oerhört tungt såklart, säger Mikael Wennolf, som också är Eriks tränare.

- Nu drog han den andra baksidan. Det som är tur i oturen är att den här bristningen ser mindre allvarlig ut, så det ska finnas alla möjligheter till en god inomhussäsong.

Fler svenska pallplatser

Här listas helt osorterat ytterligare svenska pallplatser:

Leon Bodén, KFUM Örebro, blev tvåa i spjuttävlingen. Bodén som nyligen persade med 69.95 i Bottnaryd kastade nu 63.73 och hade dryga två meter upp till segrande finländaren Tuomas Närhi.

Matilda Halfwordson, Bromma IF, slutade tvåa i det kvinnliga tresteget efter ett längstahopp på 12.03 (-0.3), medan Nora Jolbäck, Ullevi FK, blev trea med 12.00 (-0.2) Segrade gjorde norskan Kathrine Holst Hahn, 12.31.

Elenie Carlsson slutade tvåa på 400 meter. IFK Växjö-löparen sprang i mål på 55.90, en hundradel före finländskan Teresa Perttilä. Segrade gjorde norskan Borghild Oline Holstad på nya perset 55.13.

På tjejernas 100 m blev Emilia Franzén, IFK Växjö, tvåa på 12.07 och det krävdes målfoto för att skilja henne från loppets trea, finskan Aino Vuorjoki. Vann loppet gjorde norskan Selma Ims på 11.92.

I killarnas hala kulring blev Leo Zikovic tvåa med en längstastöt på 17.33, 56 centimeter kortare än segrande norrmannen Henrik From Vesterlid. 

Även i den kvinnliga diskusen var det svåra förutsättningar. Edvina Norberg, Ransäters AIS, slutade trea med 44.21.

På herrarnas 400 meter blev det ett brons för IFK Lunds Jeroen Persson som sprang på 48.04.

Silver avslutningsvis till Upsala IF:s Saga Berg som blev tvåa i slägga med 58.48.

Friidrottskanalen sänder direkt

Friidrottskanalen visar Nordiska juniorlandskampen och söndagens sändning startar 10.45. HÄR hittas Friidrottskanalen, där du även kan se lördagens tävling i efterhand. 

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Oskar Edlund U23 EM
Sverige-bästa av Oskar igen!

Oskar Edlund har ännu en gång putsat sitt eget Sverige-bästa på 600 yards. I finalen i Lubbock, Texas, där Big 12 Indoor Track And Field Championships arrangeras, sprang Täbytalangen på 1:08.52.

LÄS MER