Annons

Annons

Svenskar utmanar på VM i halvmaraton och fem kilometer

Wikstrom Glans Ny Jonas Glans och Carolina Wikström ställs mot tufft motstånd i Riga.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Fyra svenskar kommer att tävla i Road Running Championships i Riga på söndag – tre på halvmaraton och en på fem kilometer. Carolina Wikström och Jonas Glans ser fram emot att få springa lopp i starka startfält.

På söndag radar några av världens bästa löpare upp sig för VM i halvmaraton, fem kilometer och 1 mile. Fyra svenskar håller på som bäst att förbereda sig för start, Carolina Wikström – Upsala IF, Sarah Lahti – Hässelby SK och Mohammadreza Abootorabi – Keep Up RC som ska springa halvmaran och Jonas Glans – Malmö AI, som ska ge sig på fem kilometer.

Tävlingarna avgörs i Lettlands huvudstad Riga och starten går klockan 10.50 för eliten som ska springa fem kilometer, 12.30 för kvinnornas halvmaraelit och 13.15 för männens halvmaraelit.

För många av löparna börjar säsongen ta sig mot sitt slut medan vissa har fler lopp inplanerade även efter helgens VM-lopp, bland andra Carolina Wikström.

– Kroppen känns bra, men visst har det varit en lång säsong. Men min säsong slutar i december så det är en del kvar. Jag har haft en bra utveckling under hela säsongen med nya pers på 5 kilometer och 10 000 meter, och jag brukar generellt vara bättre på längre sträckor så jag hoppas att jag är i min bästa form där också, säger hon.

Carolina Wikström vann SM i halvmaraton i juli på 1:15.17, men hur långt det räcker internationellt går inte att säga på förhand. Hon tror inte att hon kommer att vara med och slåss om topplaceringarna, men hon vill göra ett bra lopp.

– Det är tuff konkurrens. Min bästa strategi är att få ut så mycket som möjligt av min form och positionera mig så bra som möjligt utifrån min ranking.

Carolina Wikström har inte gjort någon hemlighet av att hon satsar på OS i Paris nästa år där hon vill springa maraton, men för att kunna få möjlighet till det krävs det ett bra kval. Det är därför hennes säsong kommer att sluta i december.

– Då är det maraton i Valencia och då blir det ett kvalförsök till OS. Det finns snabba lopp under våren också där man kan kvala, men det som är svårt med maraton är att man måste återhämta sig ganska länge. Jag hoppas att inte behöva springa något mer maraton utan klara mig med Valencia.

Jonas Glans ska springa VM på fem kilometer och tänker avsluta sin säsong i Riga.

– Säsongen har varit lång, men jag har inte tävlat jättemycket. Det har varit ett medvetet val att ta det lite lugnt, så förutom SM och lag-SM för klubben har jag mest sprungit stadslopp. Jag går över allt mer mot landsväg och det här året har varit en sådan process. Därför är det lite extra kul med ett landsvägs-VM, säger han. 

I planen ligger också att börja springa längre distanser, men inte nu i helgen, då väntar fem kilometer, en ny distans på VM.

– Av de distanser som fanns så kändes fem kilometer bäst. Det kändes orimligt att göra min halvmaratondebut där, men på sikt ska jag göra det. Målet under nästa år är att göra min första halvmara, förhoppningsvis i mars.

Han säger att det är ett lite spretigt startfält på den nya femkilometerdistansen, i toppen hittar man några av världens bästa på 5000 meter, men det är stor spridning och Jonas tror att han ligger någonstans i mitten.

Jonas Glans har inte kunnat träna som han har önskat sedan SM och Finnkampen eftersom han har dragits med hälsenebekymmer. Efter VM i Riga väntar därför vila och sedan en lite förskjuten säsongstart. Men även om han har börjat sikta mer mot att springa landsväg har han inte vinkat adjö till banlöpningen helt – än.

– EM går ju i Rom nästa år och det vore roligt att avsluta min bankarriär där, så jag hoppas på att kunna kvala in på 10 000 meter.

***

Du hittar all information om helgens VM-tävlingar här

Tävlingarna sänds via den här länken.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Wikström Hassan
Magiska maratonlopp av Hassan och Wikström

"Hyggligt." Så sammanfattar Suldan Hassan sin maratondebut i Sevilla som resulterade i ett nytt svenskt rekord, 2:07.36, ett resultat som även är under SOK:s nomineringsgräns till Paris. "Det känns jättekul, men jag vet att det finns mycket mer", säg…

LÄS MER