Annons

Svenskarna nia och elva på 3000 meter hinder

Vidar Johansson (4)

Vidar Johansson och Emil Blomberg kom in på nionde och elfte plats i finalen på 3000 meter hinder: ”Det var ett jäkligt roligt lopp”, säger Vidar Johansson.

Annons

Två svenska herrar tog sig vidare till final från försöken på 3000 meter hinder, Ullevis Vidar Johansson och Emil Blomberg från Hässelby. Vidar kom till sin första mästerskapsfinal som fyra i sitt försöksheat och Emil, som varit i final på mästerskap två gånger tidigare, som sjua.

På måndagskvällen var det dags för final.

Efter bara en knapp kilometer stack italienaren Zoghlami iväg och fick en rejäl lucka ner till resten av fältet. Då låg både Vidar och Emil med långt fram i klungan. Med tre varv kvar hade Emil Blomberg avancerat till en tredjeplats och Vidar låg några positioner bakom med en antydan till lucka fram till den jagande klungan.

När det var två varv kvar täppte Vidar till luckan och båda svenskarna såg starka ut, men när ytterligare ett par hundra meter var sprungna fick Emil betala lite för sin offensiva löpning och hade svårt att haka på täten. Han föll tillbaka och låg åtta med ett varv kvar.

På sista varvet gick fransmännen Miellet och Bedrani ifrån och i mål var det dubbelt franskt, även om tysken på bronsplats var nära att spurta sig till ett silver precis på mållinjen.

Annons

Vidar Johansson blev till slut bäste svensk på nionde plats med tiden 8:21.54 och Emil kom i mål strax bakom på en elfte plats på 8:22.92.

– Det var rätt slitigt idag, försöksloppet satt i lite så jag gjorde så bra det gick. Jag fick bita i det sista varvet, men det var ett jäkligt roligt lopp, säger Vidar Johansson till SVT efter målgång.

Emil Blomberg kommenterade Zoghlamis ryck i loppets början, ett ryck han gärna hade hängt med på:

– Jag var lite instängd då, jag hade gärna hängt med honom, men jag kom inte fram. Det blev lite för mycket strid om positioner och jag slösade lite för mycket kraft på det, säger han.

Det verkade inte så viktigt att ha varit första svensk i mål, utan det var att båda slog den regerande mästaren, finländaren Topi Raitanen.

Annons

– Men han kanske får bjuda på en glass eller så, säger Vidar menande mot Emil.

Läs allt om EM i vår EM-guide.

Alla resultat från EM i Rom hittar du här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Lima Förhandsuttagna
Åtta förhandsuttagna till junior-VM i Peru

I dag presenteras åtta aktiva som förhandsuttagna till junior-VM i Peru i slutet av augusti. "Säsongen är i full gång och vi har mängder av juniorer som imponerar. Det känns jättekul att redan nu kunna presentera åtta starka namn som förhandsuttagna"…

LÄS MER