Svenskt juniorrekord av Saga Provci: ”Bra känsla hela loppet”

Saga Provci 8830 Copy Saga Provci sänkte det svenska juniorrekordet på 1 mile med över två sekunder.

I skotska Stirling sänkte Saga Provci under lördagen det svenska juniorrekordet på 1 mile till 4:43.29. Saga förbättrade det tidigare rekordet med över två sekunder. I samma tävling satte Samuel Pihlström personligt rekord med 3:54.83, även det på 1 mile.

Saga Provci har haft en bra sommar och sänkt sitt personliga rekord på 1500 meter ned till 4:20.40. Tyvärr blev det ingen final på U20-EM i Jerusalem för Saga men i Skottland krossade hon det svenska juniorrekordet på 1 mile.

The Monument Mile Classic i Stirling är en renodlad mile-tävlingen som avgjordes i strålkastarljus. Saga sprang de 1609 meterna på 4:43.29 och slutade åtta i vad som var henne första mile-lopp.

– Loppet var väldigt bra, otroligt häftig tävling! Jag hade en väldigt bra känsla hela loppet och kände aldrig att jag direkt tröttnade. Det kändes som att jag hade en snabbare tid i mig men jag blev lite för passiv under loppet, säger Saga Provci.

– Jag är väldigt nöjd att jag slog båda löparna som sprungit 1500 meter på 4:20 och att jag var jämn med en 4:17-löpare. Så det känns bra inför 1500 meter och alltid kul att slå ett rekord.

Det tidigare svenska juniorrekordet tillhörde Alice Magnell Millán som 2020 sprang på 4:45.98. Saga från IFK Göteborg har även det svenska juniorrekordet på 1000 meter med 2:47.11 som hon satte 2022.

Pihlström tog meriterande seger

Samuel Pihlström från Hälle IF tog hem segern i herrarnas lopp på 3:54.83, precis en sekund över Kalle Berglunds svenska rekord från 2019. Samuel passerade 1500 meter på 3:40.14 och avslutade loppet urstarkt med ett slutvarv på 54.5 när han besegrade flera löpare med personliga rekord mellan 3:31 och 3:36 på 1500 meter.

Förutom Kalle Berglund har nu Samuel bara Anders Gärderud och Ulf Högberg framför sig på den svenska genom-tiderna-listan. Mile-loppet var karriären första för Samuel som i juli tog brons på U23-EM.

Även Yolanda Ngarambe fanns med i samma lopp som Saga Provci och slutade fyra på 4:29.10. Tiden var en sänkning av Yolandas tidigare personliga rekord utomhus med drygt tio sekunder. Inomhus har hon det svenska rekordet på 1 mile med 4:28.30. Vann gjorde Sara Lappalainen, tidigare Kuivisto, från Finland på 4:28.12.

Se alla resultat från Monument Mile Classic här.