Annons

Annons

Svenskt rekord på 1000 meter av Andreas Kramer – Emil tvåa genom tiderna

Andreas Kramer23 Andreas Kramer.

FOTO: DECA TEXT&BILD

Folksam Grand Prix Göteborg fick en fin avslutning med ett svenskt rekord av Andreas Kramer på 1000 meter. Med 2:16.95 sänkte Andreas rekordet med drygt sju tiondelar. Det var en bra kväll för medel- och långdistans då Emil Danielsson även gick in som tvåa genom tiderna på 5000 meter.

Johan Rogestedts tidigare rekord på distansen, 2:17.67, sattes även det på Slottsskogsvallen för sju år sedan. Andreas Kramer låg tätt bakom haren fram till 300 meter kvar då han fick möta motvinden på bortre långsidan själv. Norske Ole Jakob Hösteland Solbu såg ut att kunna gå om Andreas med 100 meter kvar men svensken kunde svara och ta hem segern på det nya svenska rekordet 2:16.95.

– Det var kämpigt i dag men jag ville spinga bra på hemmaplan. Det har varit lite segt senaste dagarna och vinden på bortre långsidan gjorde det jobbigt. Med 200 meter kvar ville jag bara ta mig i mål men in på upploppet så hjälpte publiken mig, sa Andreas efter rekordet.

Emil snabbare än Anders Gärderud – tvåa genom tiderna

Emil Danielsson har haft en fantastisk säsong med personligt rekord på 1500 meter för en vecka sedan i Sollentuna. I Göteborg tog han ytterligare ett steg och gick in som tvåa genom tiderna på 5000 meter med 13:13.43 och slog sig in före Anders Gärderud.

Det blåste ordentligt under 5000-metersloppet och Emil Danielsson fick göra stora delar av loppet själv. Han höll det uppsatta tempot perfekt och det såg ut som att han skulle kunna utmana Anders Gärderuds tid på 13:17.59 från 1976 som länge var svenskt rekord.

Emil gick starkt de sista varven och sprang i mål på 13:13.43, en sänkning av hans tidigare personliga rekord med knappt sju sekunder.

– Det är en fantastisk känsla och med mersmak när jag fick göra de sista två kilometerna helt själv. Man blir lite nojig när formen har varit bra så länge och man tänker att det inte kan hålla i sig för alltid, jag tror inte det här är någon toppform utan mer en bra grundnivå fortfarande och att toppen kommer senare i sommar, säger Emil efter loppet.

Jonathan Grahn gick för det svenska juniorrekordet på 5000 meter men var med 13:52.31 en bit bakom Emil Millán de la Olivas rekordnotering på 13:29.59.

Wilma Nielsen har radat upp jämna lopp på 800 meter i inledningen av sommaren. I Göteborg gick hon i mål som tvåa på 2:02.39, 28 hundradelar bakom det nysatta personliga rekordet.

Se alla resultat från Folksam Grand Prix Göteborg här.

Friidrottsstatistik.se kan du se resultat, statistik och läsa mer om de aktiva.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

Julia Henriksson 2049
Julia Henriksson trea genom tiderna på 60 meter

Två blågula prestationer stod ut lite extra på Folksam GP Stockholm Indoor. Redan i försöksheaten på 60 meter slog Julia Henriksson till med 7.24 som tar upp henne som delat trea genom tiderna. Galan avslutades sedan med ett häftigt 1500-meterslopp d…

LÄS MER
Sara Lennman 6910
Välbesökt Stockholm Indoor invigde årets FGP-säsong

En fullsatt Sätra Friidrottshall utgjorde en fin inramning för årets första Folksam Grand Prix. Tävlingsseriens enda inomhustävling Stockholm Indoor bjöd på fina resultat från bland andra Sara Lennman i kula: ”Jag känner mig på G”, sa hon efter tävli…

LÄS MER