Annons

Svenskt rekord på 4x400 meter i Rom

K 4X400m 0498 Lisa Lilja, Moa Granat, Jonna Claesson och Marie Kimumba.

Vi fick se ett svenskt rekord på damsidan under försöksheaten på den långa stafetten. Kvinnorna tog sig i mål på 3:29.84, den snabbaste svenska tiden någonsin. ”Man får extra kraft av en stafett”, säger Moa Granat.  

Annons

Sverige hade lag med till försöksheaten på 4x400 meter både på herr- och damsidan. Lagen var tvungna att springa in som topp tre i sina heat eller ha någon av de två bästa tiderna utöver det för att komma till final, något som inget av lagen mäktade med.

Däremot fick vi se den snabbaste svenska tiden av ett svenskt stafettlag på damsidan när Lisa Lilja, Moa Granat, Jonna Claesson och Marie Kimumba sprang in på nytt svenskt rekord.

Lisa Lilja, som även tävlat på 400 meter individuellt i Rom, sprang första sträckan på 52.07 och gav vidare stafettpinnen till Moa Granat som kunde gå in på gemensam bana på en sjundeplats. Moa, som även hon tävlat individuellt under EM, på 400 meter häck, höll undan fram till växlingen över till Jonna Claesson som gick ut i rygg på Finland på en sjätteplats. Den sista sträckan sprangs av Marie Kimumba och hon tog pinnen tryggt i mål på en sjätteplats i försöksheatet på det nya svenska rekordet 3:29.84.

– Jag var lite sliten, men man blir så taggad av att springa stafett, säger förstasträckans Lisa Lilja till SVT och Moa Granat hålller med:

– Man får extra kraft av en stafett. Man springer ju för varandra.

Annons

Jonna Claesson, som gjorde mästerskapsdebut, tyckte att det var skönt att begå debut i just en stafett.

– Jag var nervös, men det var skönt att springa stafett, att man har varandra, säger hon.

– Jag gjorde det jag kunde idag och det känns fantastiskt att vara med i laget som slog svenskt rekord, avslutar Marie Kimumba.

Sverige slutade på en fjortonde plats totalt i försöken. Irland var snabbast i kvalet på tiden 3:24.81.

Herrarna långt efter

Annons

Herrarna var aldrig nära att ta sig vidare till final i långa stafetten. Laget, som bestod av Kasper Kadestål, Marcus Tornée, Emil Johansson och David Thid, som sprungit starkt på 400 meter häck tidigare under EM, halkade efter i placeringarna under hela stafetten och slutade sist i försöket på tiden 3:07.71.

Snabbast i herrkvalet var Frankrike på 3:00.77.

***

All information om EM i Rom hittar du i vår EM-guide.

Här hittar du alla resultat från EM i Rom.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Lima Förhandsuttagna
Åtta förhandsuttagna till junior-VM i Peru

I dag presenteras åtta aktiva som förhandsuttagna till junior-VM i Peru i slutet av augusti. "Säsongen är i full gång och vi har mängder av juniorer som imponerar. Det känns jättekul att redan nu kunna presentera åtta starka namn som förhandsuttagna"…

LÄS MER