Svenskt rekord på 60 meter av Henrik Larsson

Henrik Larsson23 Henrik Larsson sänkte det svenska rekordet med två hundradelar

FOTO: DECA TEXT&BILD

Efter 6.62 av Henrik Larsson redan i försöksloppet kändes det som att finalen på herrarnas 60 meter kunde bli något alldeles extra. Henrik levde upp till förväntningarna och sprang in på det nya svenska rekordet 6.56.

6.58 av Peter Karlsson och Patrik Lövgren hade 27 respektive 26 år på nacken när Henrik Larsson äntligen lyckades sänka det svenska rekordet rekordet på Folksam Grand Prix i Sätra Friidrottshall. 6.62 i försöksloppet var en tangering av Henriks årsbästa och tidigare personliga rekordet 6.60 satte han redan 2019. 6.56 placerar Henrik som Europaetta just nu och han går in som nummer åtta på världsårsbästalistan.

– Det är hur skönt som helst, jag har varit så nära rekordet ända sedan 2019 och att få slå det i dag känns hur bra som helst. Jag har haft en mycket bättre grundträningsperiod än tidigare år och har kunnat träna på kontinuerligt. Nu fortsätter säsongen med Nordenkampen om två veckor och sen är det SM innan det är dags för inomhus-EM i Istanbul. Jag känner mig stolt att kunna få slå det här rekordet även för mina föräldrars skull. De är mina tränare och lägger ner så otroligt mycket tid och resurser på min satsning, säger Henrik Larsson.

Personligt rekord igen av Julia Henriksson

I försöksloppet på 60 meter sprang Julia Henriksson in på 7.34 och slog den meriterade schweiziskan Salomé Kora, i finalen var Kora först i mål men Julia sänkte personliga rekordet med två hundradelar igen ner till 7.32. Tiden för upp Julia till en delad åttondeplats genom tiderna i Sverige.

– Det har varit en fantastisk vecka med både Friidrottsgalan och nu här på Folksam Grand Prix. Träningen i höst har gått väldigt bra och det var kul att få komma hit och möta så bra motstånd vilket gjorde mig extra taggad. Nästa tävling blir Gothenburg Games på torsdag och sen ser jag väldigt mycket fram emot SM, säger Julia Henriksson.

Upsala IF:s Sara Wiss har i helgen slagit inte mindre än tre personliga rekord på 60 meter, i Sätra kom första loppet under 7.50 när hon sprang in som sjua på 7.49. Även Filippa Sivnert gjorde ett bra lopp och hade 7.42 som fyra i finalen.

– Jag har haft en jättebra träningshöst så jag tror att det bidrar till att jag kan prestera de här tiderna. Jag hade en paus, som jag brukar kalla det, på 12 år och efter att jag kom tillbaka till friidrotten så har det varit med så mycket glädje och jag njuter, det känns om en lyx att få satsa och kunna vara i den här miljön. Jag fyller 36 nästa vecka och jag tror inte man ska kolla för mycket på åldern, jag tror helt enkelt inte tillräckligt många har försökt att fortsätta utvecklas när de är i min ålder, säger Sara Wiss.

Hon fortsätter:

– Jag har en otrolig träningsgrupp och min familj stöttar mig så att det är möjligt för mig att prestera och satsa. Jag vann veteran-VM i somras på 100 meter och mitt långsiktiga mål är veteran-VM i Göteborg 2024.

Se alla resultat från Folksam Grand Prix Stockholm Indoor.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Relaterade nyheter

MTG Stadion
Följ med till Bauhaus Junioren-Gala i Mannheim

Några av de bästa juniorerna i åldern 18-19 år från hela Europa deltar i Bauhaus Junioren-Gala i tyska Mannheim och tävlingen har uppnått internationellt erkännande genom åren med deltagande av juniorer i världsklass. I sommar avgörs tävlingen 24-25…

LÄS MER