Svenskt rekord på SM i 24-timmarslöpning

Torbjörn Gyllebring 2023 Torbjörn Gyllebring höll ett jämt tempo under hela loppet vilket ledde till SM-guld.

Torbjörn Gyllebring såg till att det blev svenskt rekord för andra året i rad på SM i 24-timmarslöpning. Efter att ha tagit brons på samma bana för ett år sedan kunde Torbjörn ta hem ett överlägset guld på det nya svenska rekordet 272 086 meter. "En perfekt dag och ett perfekt lopp", säger Torbjörn.

Precis som för ett år sedan avgjordes SM i 24-timmarslöpning i Växjö tillsammans med VXO Ultrafest. Loppet sprangs på en flack varvbana som mätte 820 meter. På herrsidan fanns regerande mästaren Erik Olofsson med som i fjol noterade svenskt rekord med 266 587 meter.

Med flera av våra främsta ultralöpare på plats fanns det förhoppningar om att någon skulle kunna utmana rekordet även i år. Torbjörn Gyllebring som slutade trea för ett år sen stod för ett fantastiskt lopp och när stoppsignalen ljöd efter de 24 timmarna hade han avverkat 272 087 meter, en förbättring av det svenska rekordet med drygt 5 000 meter.

– En perfekt dag och ett perfekt lopp, säger Torbjörn efter det 24 timmar långa loppet.

Tittar man på Torbjörns kilometertider slås man av vilken otrolig jämnhet han lyckades hålla under 24 timmar. Varje kilometer avverkades på runt fem minuter nästan hela loppet vilket betalade sig framför allt halvvägs då han kunde gå i från Erik Olofsson som öppnade snabbt och slutade snabbt.

Det blev en spännande avslutning av loppet för regerande mästaren Erik Olofsson som jagade VM-kvalgränsen 260 000 meter och med en snabb avslutning kunde han precis ta sig över den gränsen med 260 038 meter. Silver till Erik och Bill Öster som var klart yngst av de tre medaljörerna tog bronset på 244 992 meter. Även Bill öppnade hårt och låg före Torbjörn inledningsvis men mattades på slutet och var till slut 33 varv efter guldmedaljören.

Therese Fredriksson klarade VM-kvalgränsen

Även på damsidan fanns flera starka ultralöpare med och det var Therese Fredriksson som kunde springa hem SM-guldet efter 230 931 löpta meter. Precis som Torbjörn och Erik lyckades även hon passera VM-kvalgränsen som för damerna var satt till 229 000 meter. Therese går även in som femma genom tiderna i Sverige.

Sara Ottinge tog hand om silvret med 223 858 meter och bronset gick till Madeleine Wennberg som under de 24 timmarna sprang 215 100 meter.

Se alla resultat från SM i 24-timmarslöpning här.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

24H (1)
Tung VM-tävling för svenskarna på 24h

VM i ultralöpning, 24h, har avgjorts i Taipei men det blev ingen svensk framgång. Ingen av de svenska löparna tog sig in på en placering bättre än 48:a och två svenskar bröt loppet.