Annons

Topplöpare gör upp om medaljerna i den första SM-tävlingen i OCR

Ultimate OCR 2023 36 Ett av hindren från Ultimate OCR 2023.

I år har OCR uppnått SM-status och det första SM-tävlingen avgörs nu på lördag den 18 maj. Då kommer 220 löpare att göra upp om mästerskapstitlar och medaljer på den 12 kilometer långa banan.

Annons

Nu på lördag 18 maj går den allra första officiella SM-tävlingen i OCR. Cirka 220 SFIF-föreningsanslutna löpare deltar i SM-klasserna, vilket är en ökning med 50 procent jämfört med Riksmästerskapet på Standard Course förra året.

Standard Course innebär löpsträcka på 12–15 kilometer. Banan i Åkersberga är ca 12,5 kilometer, med start och mål på Österåkers Friidrottsarena. SM-tävlingarna innehåller seniorklasser, juniorklasser (17–19 år) och veteranklasser (femårsklasser från M40/K40 och uppåt). Totalt blir det SM-tävling i 13 klasser (M+K+P19+F19+nio veteranklasser) på lördag uppdelade på totalt sex startgrupper.

Första startgruppen skickas ut på banan 10.00. Där återfinns de topprankade löparna i SM-klasserna M, K, P19, M40 och M45. I den andra startgruppen, klockan 10.10, finns bland annat toppskiktet i K40 och M50. Hela F19-klassen startar i den fjärde startgruppen klockan 10.30.

Starka startfält i alla klasser

I princip hela den svenska senioreliten finns på plats. Martin Bäckström, Andreas Marshall, Tobias Jäger, Daniel Ekström och Elias Erdtman är topprankade på den manliga sidan.

Annons

Bland kvinnorna kommer den etablerade kvartetten Malin Dahlbäck, Siri Englund, Madeleine Larsson och Sara Bäckström utmanas av Yoie Bohlin, som inte deltagit i något av riksmästerskapen 2021–2023, men som bevisligen är en löpare att se upp med eftersom hon vann Tough Viking i Göteborg för knappt en månad sedan.

I juniorklasserna får Folke Eriksson och multiidrottstalangen Ella Jacobson (landslagsuttagen under 2023 i både OCR och brottning + gångare i svenska ungdomsfinnkampstruppen) gälla som storfavoriter.

***

Start- och heatlistorna hittar du här.

Karta över SM-banan.

Mer information om tävlingen hittar du på hemsidan.

Annons

Annons

Relaterade nyheter