Tove Alexandersson tog silver i Trail-VM

Tove4 Tove Alexandersson i full fart genom skogen

Under den andra och sista dagen med svenskt deltagande i trail-VM hade vi orienteraren Tove Alexandersson på startlinjen i grenen Classic up and down. Tove visade att hon inte behövde en karta för att briljera i skogen då hon efter ett starkt lopp sprang hem silvermedaljen.

Den 7,5 km långa banan sprangs två varv och gick från dalen i Innsbruck upp en bit på berget och sedan ned igen. Tove plockade placeringar på vägen upp för berget och vid första vändning mot nedförsbacke låg hon tvåa bakom amerikanska Grayson Murphy. Tove har sin styrka i nedförslöpning och avancerade till en växande förstaplats på vägen ned mot varvning.

Efter den snabba nedförslöpningen stumnade dock Toves ben vilket resulterade i att hon tappade två placeringar på vägen upp för andra och sista gången. Därefter var den sista utförslöpningen en ren kamp för att hålla benen igång när de inte längre ville bära. På vägen ned igen lyckades Tove plocka tillbaka en placering från ugandiskan som låg tidigare sprungit om henne.

Tove kunde dock inte göra något åt amerikanskan på förstaplatsen och sprang därmed i mål på en solklar andraplats. Att hon var ohotad bakifrån var hon dock inte medveten om då en av de löpande kameramännen följde henne hack i häl. Segertiden för amerikanska Grayson Murphy blev 1:04:29, Tove tog silvret på 1:05:26 och bronset gick till kenyanska Joyce Muthoni som sprang i mål på 1:06:40.

– Det var hundra procent fokus för att ta mig över mållinjen. Jag är inte van vid denna typ av lopp, jag springer orientering och har inte tränat specifikt på detta. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig och försökte göra mitt eget lopp. Sen var jag inte van vid att ta mig upp igen efter att ha sprungit så mycket nedför. Jag gjorde allt jag kunde idag, säger Tove i intervjun strax efter målgången.

När reporter frågar om det var svårt att hitta i skogen berättar en skrattande Tove att det inte var några problem att hitta vägen till målgången. Ett glatt meddelande får vi även från landslagsledaren Kerstin Rosenqvist som skriver att Tove är supernöjd och att hon inte vågat hoppas på en sådan bra placering innan loppet.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Sm100km
Svenskt rekord och krossade VM-kvalgränser på SM 100 km

Under lördagen avgjordes 2024 års SM 100 km i Växjö. I en tävling som bjöd på spänning från början till slut blev herrklassens segrare Olle Meijer från Hälle IF ny svensk rekordhållare, medan Hässelbys Nikita Steiner vann damklassen och klarade den i…