Annons

Träning, kunskapsutbyte och viktigt lagbygge i Albufeira

Albufeira Bilder

FOTO: FILIP LÖÖV

I helgen reste stora delar av det svenska friidrottslandslaget till Albufeira, Portugal för träningsläger. På programmet står massvis av träning, men även möten av olika slag. "Förhoppningen är att lägret skapar ett stort värde på flera olika plan", säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Annons

Många friidrottare är mitt inne i en väldigt träningsintensiv period och ett stort gäng svenska landslagsaktiva är nu på plats i Albufeira. I den värmande solen på Algarvekusten tränar delar av Mästerskapsgruppen, liksom aktiva ingående i SOK-satsningarna Olympisk offensiv och Topp och Talang.

Mästerskapsgruppen är en särskild satsning som Svensk Friidrott gör med öronmärkta medel från partners (läs mer här).

Topp och Talang är ett skräddarsytt SOK-stöd för aktiva som bedöms ha potential att kunna nå medaljkapacitet på OS med en uthållig satsning och rätt stöd, medan Olympisk offensiv är en satsning på unga lovande idrottare som på sikt kan ta plats i Topp och Talang.

Lägret i Albufeira har samma upplägg som fjolårslägret på samma ort och vårlägret i Montenegro 2022, och förbundskapten Kajsa Bergqvist ser stora fördelar med den stora mixen.

– Huvudfokus på lägret ligger på träning, så är det alltid, men jag ser också en klar poäng i att olika grengrupper och åldrar blandas. Det är viktigt att vi kommer samman som ett lag, skapar vi-känsla och samtidigt får goda kunskapsutbyten, säger Kajsa och fortsätter:

Annons

– Värdefulla erfarenheter kan delas mellan olika grengrupper, men också mellan aktiva och tränare som befinner sig i olika faser i karriären. Dessutom blir det en härlig social vistelse där folk lär känna varandra ännu bättre och där vi bygger vidare på den redan goda, svenska lagandan. Sammantaget blir det väldigt många givande möten, formella som informella.

Lite extra viktigt ur ett lagbyggarperspektiv blir lägret i Portugal med tanke på att de flesta OS-aktuella friidrottarna signalerat att den gemensamma OS-precampen i Eskilstuna (14 juli–3 augusti) inte är aktuell.

Kajsa Bergqvist:

– Ännu är det långt kvar tills vi har en spikad OS-trupp, men utifrån det vi ser i dag så kommer flertalet av våra aktiva att välja en annan uppladdning, allt utifrån vad de tror maximerar chanserna att prestera på topp i Paris.

Det innebär exempelvis att löpare som springer längre distanser kan vilja ladda någonstans där det är hög höjd, för att sedan också ha en tid med värmeacklimatisering.

Annons

– Sedan är det ett antal aktiva i teknikgrenarna som känner, att nu när OS avgörs relativt nära Sverige och i samma tidszon, laddar de allra bäst på sina egen hemmaplan, där de har tillgång till precis allt de önskar och även känner sig mest bekväma, säger Kajsa.

Totalt är drygt 70 svenskar, aktiva och ledare, på plats i Albufeira.

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Benke Karin NY
Benke och Karin basar över nytt PC i Malmö

Benke Blomkvist och Karin Olsson är inga nya namn inom Svensk Friidrott och de är nu tillbaka på förbundet i nya roller. Tillsammans har de under våren startat upp prestationscentrum sprint/häck i Malmö med målet att på ett bättre sätt kunna stötta b…

LÄS MER
Simon Pettersson 9431
Truppen till European Throwing Cup presenterad

Om knappt två veckor, 9-10 mars, är det dags för European Throwing Cup som för tredje året i rad arrangeras i portugisiska Leiria. I den svenska truppen som reser till Portugal finns bland andra OS-silvermedaljören Simon Pettersson som gör säsongsdeb…

LÄS MER