"Truppen som helhet har gjort ett grymt bra mästerskap"

Henrik Larsson IEM Ny

Ett silver och tre brons – och på 21 starter presterade de svenska friidrottarna bättre eller i paritet med sin ranking före mästerskapet. Inomhus-EM i Istanbul blev ett mycket lyckat blågult mästerskap. "Grymt bra", summerar förbundskapten Kajsa Bergqvist.

Det sista tävlingspasset i Turkiet blev inte den avslutning som Sverige hade hoppats på. Khaddi Sagnia, som fick en usel uppladdning på grund av sjukdom, hade inte krafterna kvar till längdfinalen och slutade sjua. Andreas Kramer, som var i mycket bra form, fick ena skon söndertrampad vilket ledde till en femteplats i 800-metersfinalen.

Men; i stort stod Blågult för en stark insats i Istanbul.

– Två till tre medaljer satte jag som en rimlig målsättning inför mästerskapet, så fyra är ett överbetyg, säger förbundskapten Kajsa Bergqvist.

– Truppen som helhet har gjort ett väldigt bra mästerskap. De går in och överpresterar, och om Mondo hade varit med hade vi sannolikt haft ett guld också.

Utöver de fyra medaljerna blev det fem topp-åttaplaceringar – samtliga svenska resultat hittas längst ner i artikeln. Sammantaget slogs ett svenskt rekord (Henrik Larsson), två personliga rekord (Hanna Hermansson och Simon Sundström) och därutöver sattes fem årsbästan.

Medalj nummer ett bärgades på fredagskvällen av Fanny Roos, som i allra sista omgången äntligen fick till tekniken och stötte 18.42, ett resultat som förflyttade henne från sistaplatsen och ända upp till en underbar bronspeng.

– Det här betyder väldigt mycket. Det är väldigt kul att ta medalj! Jag låg sist inför sista omgången och så vänder jag ändå på det. Det är något jag tar med mig framöver också, att jag kan det, säger Fanny.

Medalj nummer två fixade Carl Bengtström på 400 meter. I semin slog han till med säsongsbästat 45.77, en tid han prickade även i lördagens final.

– Det var ett bra lopp, jag tröttnade lite mer på slutet än vad jag är van vid, men det har varit en tuff helg med många lopp. Men jag är otroligt nöjd ändå. En bronsmedalj på EM är något jag inte ens kunde drömma om för två år sedan, säger Carl.

På lördagen kom även den tredje svenska medaljen. Detta när Henrik Larsson knep ett brons på 60 meter och för alltid skrev sig in i den svenska friidrottshistorien. I semin tangerade han sitt färska svenska rekord 6.56 och i finalen stormade han in på 6.53, nytt svenskt och nordiskt rekord. Loppets fyra, polacken Domnik Kopec var endast en tusendel bakom Henrik i den otroligt jämna finalen.

– När jag kom i mål hann jag tänka att jag inte ville bli fyra, det var det enda jag hade i huvudet. Jag stirrade på tavlan där flaggan skulle dyka upp och den var svensk så det var hur skönt som helst, säger Henrik.

Sveriges fjärde medalj kom på söndagens förmiddagspass och det blev ett silver. Ännu en gång visade greken Miltiadis Tentoglou klassen, slog till med 8.30 redan i första omgången och stod till slut som segrare. Thobias Montler hoppade väldigt långt i den sista omgången, men det var tyvärr ett övertramp och Thobias fick nöja sig med silver och ett längstahopp på 8.19.

– Jag hade tankarna på guld i dag men samtidigt är jag väldigt glad över silvret. Jag har för många övertramp i dag och det är något jag måste fixa, när jag får så långa övertrampshopp får jag ändå en boost och känner att möjligheten finns. Nu har jag tankarna på guld i Budapest till sommaren, säger Thobias.

I den traditionella medaljligan slutade Sverige på 17:e plats, medan Norge segrade (fyra guld och ett silver) och Finland blev åtta (två guld). Rankar man istället nationerna enbart efter antalet medaljer så hamnar Sverige på åttonde plats.

Nya erfarenheter för landslaget

Inför mästerskapet i Istanbul fanns en diskussion kring säkerheten då det politiska läget är ansträngt mellan Sverige och Turkiet, bland annat sedan koranbränningen i Stockholm. Det uppstod även frågetecken kring hela mästerskapet efter den stora jordbävningskatastrofen som drabbade Turkiet och Syrien.

Arrangören och European Athletics lyckades dock arrangera mästerskapet på ett mycket bra vis och för den svenska truppen kändes hela resan trygg och säker, mycket tack vare de säkerhetsåtgärder som vidtogs inför mästerskapet. Bland annat konsulterades en säkerhetsansvarig som också fanns på plats under IEM.

- Vi har känt oss trygga och säkra hela vägen från Sverige och tillbaks och har kunnat rikta fullt fokus mot de sportsliga prestationerna. Det var en ovan och konstig situation för oss inför mästerskapet, men allt föll väl ut och vi lärde oss också en del på köpet, sammanfattar Kajsa Bergqvist.

Svenska resultat, inomhus-EM i Istanbul.

K femkamp, 3 mars
11) Bianca Salming, 4191 (9.04-1.77-13.74-5.48-2:16.12)

M sjukamp, 4-5 mars
8) Marcus Nilsson, 5677 SB (7.39-6.82-14.77-1.95-8.56-5.10-2:43.39)

Patricia och Tindra över JVM-kvalgränsen

Släggkastaren Patricia Kamga satte i helgen personligt rekord med 59.32 och har därmed överträffat kvalgränsen till sommarens U20-VM i Lima. I diskusringen kastade Tindra Törnestam 49.17 vilket också är över kvalgränsen. Här kan du läsa mer om vad so…

Påskhelgen är en lugn period tävlingsmässigt i Sverige men i Belgrad avgörs under påskaftonen terräng-VM med två svenska deltagare. Dessutom pågår college-säsongen borta i USA för fullt med flera svenskar i aktion.