Annons

Tsegay förste svensk under 2 timmar och 10 minuter

Samuel-Tsegay-Paris-2023 Samuel Tsegay under Paris Marathon.

FOTO: MARATHONPHOTOS

Samuel Tsegay blev i helgen den förste svenske maratonlöparen under 2:10. Hällestjärnan noterades för 2:09:47 på Paris Marathon vilket är 16 sekunder snabbare än Mustafa Mohameds rekordnotering från 2020. "Jag kommer inte att slappna av nu bara för det", säger en taggad Samuel Tsegay.

Annons

Samuel Tsegays personliga maratonrekord lyder 2:06:53 och sattes 2021. Sammantaget hade han före helgens lopp i Paris sprungit snabbare än 2:10 vid sju tillfällen, men söndagens 2:09:47 var första gången som svensk medborgare.

– Jag är så glad för att ha slagit det svenska rekordet. Men jag kommer inte att slappna av nu bara för det, utan jag kommer att fortsätta att jobba hårt för att slå ännu fler rekord, säger Samuel Tsegay efter loppet. 

Hällelöparen som under fjolåret fick klartecken att representera Sverige gjorde sin första blågula insats i samband med EM i München. Där var han länge med i täten, men tvingades bryta loppet efter knappt halva distansen på grund av problem med en sko.

– Jag tackar gud för att jag nu fick både starta och gå i mål utan problem. Och så är jag nöjd med resultatet och rekordet, för det var ett tungt lopp med mycket motvind, säger han. 

Nu kan Samuel titulera sig snabbaste maratonsvensken någonsin. Loppet i Paris gick i jämn fart med halvvägspasseringen 1:04:39 och sluttiden, det preliminära svenska rekordet 2:09:47, räckte till en åttondeplats.

HÄR hittas resultaten i Paris Marathon.

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter