Tuff sista dag i hettan – Wikström imponerade

Maja Nilsson Carolina Wikström

Carolina Wikström imponerade i sitt maratonlopp under natten, men resten av lördagens svenskar skulle få det tufft i sista finalpasset i Tokyo.

Tidigt på natten till lördag stod maratonlöparen Carolina Wikström för en stark prestation, då hon sprang in i mål på en 22:a plats i sin OS-debut. Efter första milen låg hon långt bak i fältet, på plats 81, och halvvägs hade hon avancerat upp till plats 58. I andra halvan av loppet passerade hon 36 personer innan hon slutligen stäckte sina armar i luften vid målgången. Carolinas tid blev 2:33.19, och med den var hon den sjunde europeiska löpare i mål.

Tuff kväll för resterande svenskar

På lördagens eftermiddagspass tävlade fyra svenskar, men det var ingen som fick det att stämma.  Först ut var Maja Nilsson, som efter ett avklarat hopp på 1.85 tyvärr rev ut sig när ribban höjdes fyra centimeter upp till 1.89.

– Det gick inte som jag hade tänkt mig. Jag vet att jag kan hoppa högre, så det är tråkigt att jag inte fick ut det i den här finalen. Samtidigt är jag så glad över att vara här. Förra året kämpade jag för att ta mig över 1.80, och nu tog jag mig till en OS-final, sade Maja till Discovery efter finalen.

I och med att ingen annan rev ut sig på den höjden slutade Maja sist i finalen, men på en trettonde plats i sitt första OS.

Meraf kom på 18:e plats och Lahti bröt

Både Meraf Bahta och Sarah Lahti kom till start på 10 000m, men det skulle bara bli Bahta som passerade mållinjen, då en tillsynes trött Lahti avbröt loppet strax efter att hon kommit halvvägs in.

– Det kändes tungt redan efter en kilometer. Jag hade inget mer att ge. Den här värmen knäckte mig, sade Sarah Lahti.

Meraf Bahta, som till en början höll svenskt rekord-tempo, passerade mållinjen som 18:e löpare på tiden 32:10.49. Även Bahta hade det väldigt tufft att hantera den japanska hettan.

– Jag gjorde mitt bästa, men det var ett tufft lopp. Luftfuktigheten var mest jobbi, sa Meraf Bahta efter loppet.

Kim Amb fick inte till kastningen

I kvalet kastade han 82.40, satte årsbästa med tre meter och tog sig vidare till finalen som sista man, men i spjutfinalen fick inte Kim Amb till någon fullträff. Med ett längsta kast som mätte 79.69 kom han på en elfte plats i sin första OS-final.

– Jag är superbesviken just nu. Jag fick det inte att stämma, trots att jag kände mig bra innan. Jag fick inte med benen och det blev för höga kast. Alltid surt att inte få fullfölja hela tävlingen, men jag är stolt och nöjd över att jag tog mig hit, säger Kim Amb till Discovery efter finalen.

/Lukas Nordén

Patricia Kamga (2)
Patricia och Tindra över JVM-kvalgränsen

Släggkastaren Patricia Kamga satte i helgen personligt rekord med 59.32 och har därmed överträffat kvalgränsen till sommarens U20-VM i Lima. I diskusringen kastade Tindra Törnestam 49.17 vilket också är över kvalgränsen. Här kan du läsa mer om vad so…

Påskhelgen är en lugn period tävlingsmässigt i Sverige men i Belgrad avgörs under påskaftonen terräng-VM med två svenska deltagare. Dessutom pågår college-säsongen borta i USA för fullt med flera svenskar i aktion.